Sommarens boenden – Airbnb (och lite bookings.com)

  • Resa: Road trip Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige
  • Reslängd: 2,5 veckor
  • Tid: juli 2017
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Under sommarens bilsemester runt halva Östersjön så hade vi förbokat alla våra boenden. Jag gillar att sitta hemma i soffan och leta boenden och drömma mig bort mer än att ägna dyrbar semestertid åt att göra sådant längs vägen. Och mitt kontrollbehov mår också bra av det. Förr, innan barnen, kunde jag kanske känna mig mer fri att ta det lite som det kom men just nu i livet så är detta bäst för oss.

När jag letar boenden så är jag inte trogen någon. Jag shoppar vilt bland bokningssajterna. Där det är bäst boende för lägst peng blir det. Även fast jag blivit blåst på ett boende av bookings.com en gång (när hela familjen kom till Peking fanns inget boende) så har det funkat så många andra gånger så även de får vara med i leken. Men sedan något år tillbaka har vi fastnat för Airbnb. Lägenheter/hus till bra pris. Och än så länge har det funkat klockrent.

Majoriteten av nätterna sov vi således i mysiga lägenheter uthyrda av privatpersoner samt några nätter på hotell. Ja, förutom våra två nätter på färjorna.

Här är länkar till www.bookings.com och www.airbnb.com.

2 nätter på hotell Go Hotel Shnelli i Tallinn (bookings.com)

Hotellet ligger strax utanför Rigas ringmur och i anslutning till centralstationen. Ett mycket bra läge att utforska staden ifrån. Vi stördes inte alls av några tåg och i bottenvåningen fanns en mindre matvaruaffär. Vi hade bokat två nätter i ett familjerum via bookings.com. Rummet var väldigt stor och hade en kokvrå. Allt var modernt och fräscht utom chipssmulorna i en av fåtöljerna. Vårt pris inkluderade frukost som var ok men inte mer. Tunt utbud på bröd men ordentligt med varmt mat (korvar, bacon osv) om man gillar det. Totalpris: 2 614 kronor (2 nätter).

Go Hotel Shnelli, Toompuiestee 37, Tallinn City-Centre, 10133 Tallinn, Estland

IMG_3101
Hela det glutenfria utbudet på hotellfrukosten.

2 nätter i en studiolägenhet i Pärnu (Airbnb)

I den estländska badorten Pärnu hade vi bokat en studiolägenhet i ett av de gamla trähusen, vilka Pärnu är känd för. Vi mötte aldrig vår värd utan nyckeln fanns tillgänglig när vi kom till lägenheten och lämnades när vi for. Med ”Compact living” kan man nog sammanfatta vårt boende i Pärnu. Allt vi behövde fanns i ett välplanerat utrymme,  förutom att det var något tunt med köksutrustning, som att det till exempel bara fanns två frukostskålar, ingen stekpanna och bara tre gafflar. Sovloftet blev dock snabbt ungarnas favorit och det klättrades vilt upp och nere under hela vår vistelse. Totalpris: 2 229 kronor (2 nätter).

Länk till boendet.

IMG_3363
Kompakt med med det mesta som vi behövde.

4 nätter i en lägenhet i Riga (Airbnb)

Även i Riga arrangerandes nyckelöverlämning utan att vi fick träffa vår värd Stanislav men allt fungerade felfritt i alla fall. Lägenheten var helt nyrenoverad och i väldigt fint skick. Huset i sig var dock inte nyrenoverad så trapphuset var lite avskräckande men det spelade ju mindre roll. Centralt läge med gångavstånd till både gamla stan och centralstationen. Om vi bott trångt i Pärnu så fick vi här rymd, två sovrum och dubbla badrum. Totalpris: 3 241 kronor (4 nätter).

Länk till boendet.

IMG_3710
Stort och nyrenoverat i Riga.

 

1 natt på hotell Daugirdas Old City Hotel i Kaunas (bookings.com)

Efter en lång dag där vi hunnit med att besöka Vilnius på eftermiddagen var det dags för vår natt i Kaunas. Valet av stad var enbart på grund av vårt rutt vidare till Polen men vi fick en mysig kväll i stan. Hotellet låg bra i gamla stan med närhet till både många restauranger och floden. Hotellet hade några år på nacken och vårt familjerum kändes väl inte helt modernt med tunga möbler och heltäckningsmatta men badrummet var fräscht. Frukosten serverades i källarvalven och var av medelbetyg. Familjerummet var stort med en dubbelsäng, en bäddsoffa och en separat extrasäng. Totalpris: 877 kronor (1 natt).

Daugirdas Old City Hotel i Kaunas, T. Daugirdo g. 4, LT-44279 Kaunas, Litauen

IMG_3815
Heltäckningsmattan var kanske det roligaste med gott om plats i alla fall.

 

4 nätter i gamal stan i Gdansk (Airbnb)

Mitt emellan det mest kända gatorna i gamla stan och granne med St. Mary’s Basilica låg vårt nästa boende. Även detta en helt nyrenoverad lägenhet i ett gammalt hus. Vår urgulliga värd Magdalena mötte oss några gator bort då det var helt bilfritt runt lägenheten. Hon hjälpte oss bära packning och tipsade om allt från restauranger i närheten till hur vi lättast skulle ta oss till Sopot. Ungarna fick dela på bäddsoffan i vardagsrummet medan Roger och jag fick dubbelsängen i sovrummet. I lägenheten fanns ett välutrustat kök där Magdalena även hade lämnat några smakpresenter i form av kakor och choklad. Totalpris: 3 826 kronor (4 nätter).

Länk till boendet.

IMG_3985
Vårt hus i Gdansk. Gammal ute och nyrenoverat inne. Bilarna i bakgrunden har specialtillstånd att köra i gamla stan.

1 natt i en källare i Vimmerby (Airbnb)

Efter att vi sovit en natt på färjan mellan Gdynia och Karlskrona var det så dags för våra två dagar på Astrid Lindgrens Värld. Natten emellan tillbringade vi i ett gästrum i källaren hemma hos en barnfamilj, ett stenkast från parken. Enkelt och smidigt. Barnen hann till och med leka en sväng med barnen i huset och fick låna ner var sin leksak. Kring ALV brukar alla boenden bli uppbokade snabbt under högsäsong och när jag skulle boka, kanske två månader innan, hittade jag nästan inget ledigt förutom via Airbnb. Jämfört med övrigt ledigt var detta boende prisvärt och med bonusen en trevlig värdfamilj.

Länk till boendet.

v
När bäddsoffan var utfälld gick det knappt att gå i rummet men vad gjorde det, vi skulle ju bara sova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.