Ett höjdartips från Åre

  • Aktivitet: Skärmflygning, Åreskutan
  • Tid: juli 2017
  • Längd: ½-dag (knappt 2 hr)
  • Morris ålder: 7 år

En av den här sommarens absoluta höjdpunkter var en förmiddag i Åre då Morris och jag fick prova att flyga skärm. Alltsedan Roger gjorde det för två år sen har Morris längtat.

Jag tror att både Morris och jag var lite spända när vi samlades nere vid Skysports kontor. Där parades vi ihop med var sin pilot och Morris fick prova utrustningen för att de skulle försäkra sig om att han var tillräckligt stor för att kunna spännas fast säkert. Den undre gränsen för att få göra ett tandemflyg är egentligen 8 år och 30 kilo men en lycklig Morris fick dispens den här sommaren.

Mot toppen

Våra piloter/instruktörer packade in all utrustning och vi packade in oss själva i bilar som började köra upp på Åreskutan. En bit upp fick vi byta bilarna mot skidliften och följde med Gondolen upp till kabinbanans bergsstation.

Beroende på vindarna så startar men från olika platser uppe på skutan. För två år sen startade Roger precis bredvid kabinbanan medan Morris och jag fick vandra ner en bit längst berget för att komma i rätt vinkel mot vinden.

Sen gick allt ganska fort. Vi fick en kort instruktion om hur det skulle gå till och vad som förväntades av oss, vilket egentligen bara var att springa i starten och hålla en bra vinkel på kameran.

Själva starten skedde på en stor snöfläck så det var lite halt att spring men jag och min pilot kom snabbt upp i luften och kunde luta oss tillbaka och bara njuta. Morris startade strax efter så i början kunde jag höra en pratande och skrattandes Morris bakom oss.

DCIM100GOPROG0010006.JPG
Förberedelser inför vår flygning. Morris testar kameran.

Vi flyger

Här kan jag sen använda alla starka ord som underbart, magiskt, förtrollande, ljuvligt, sagolikt, makalöst och så vidare. Det var helt enkelt toppen!

Hänförande utsikt över vackra Åre. Vi såg vårt hus borta i Björnen och fåglarna som flög under oss. När vi kommit ner en bit och ut över Åresjön frågade min pilot om jag gillade att känna g-krafter. Självklart blev svaret, så då började han svänga fram och tillbaka så vi snurrade ordentligt. Det går så klart att välja bort om man, som Roger, lätt blir åksjuk. Men jag och Morris älskade det.

Efter dryga kvarten var det så dags för landning på landningsplatsen Draklanda precis bredvid samlingsplatsen. Den korta instruktionen var att börja spring en bit ovanför marken och förutsätt efter att vi landad. Och efter en lugn och skön landning kunde jag vända mig om och få se en överlycklig Morris landa strax efter mig.

DCIM100GOPROG0012853.
Morris flyger!
2017-07-25 12.34.22
Jag och Morris i skyn.

 

Bokning och priser

Vi bokade våra tandemflygningar med Skysport och här kan du läsa mer på deras webbplats. Där finns också information om passande flygklädsel. Vi flög en varm dag men det var ändå skönt med en vindjacka, tunna vantar och en tunn mössa.

Priset är 1 400 kr för själva flygningen sen får man också betala för liften upp som kostar 135 kr. Hela flygningen både filmas och fotograferas med en GoPro-kamera och vill man köpa resultatet så kostar det 400 kr till. Och det är ju bara ett måste!

DCIM100GOPROG0010103.JPG
Magiskt, underbart och härligt!
DCIM100GOPROG0012860.
Vackra Åre.
2017-07-25 12.36.28-2
Morris landar tryggt på marken igen.

 

7 reaktioner till “Ett höjdartips från Åre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.