Bila halva Östersjön runt – vårt upplägg

  • Resa: Road trip Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige
  • Reslängd: 2,5 veckor
  • Tid: juli 2017
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Nu har vi varit hemma i tre veckor och börjar få lite perspektiv på vår resa. Här tänkte jag presentera vårt upplägg och de stopp vi gjorde.Vi var alltså borta i 2,5 vecka med start och mål i Stockholm. Vi är hyfsat nöjda med längden även om det var väldigt mycket intryck under resan så vi var lite mätta de sista dagarna.

Vi hann med många länder och många platser men trots det så tillbringade vi inte speciellt mycket tid i bilen för att vara en bilsemester. Flera sträckor låg under 3 timmar och längsta var mellan Kaunas i Litauen och Gdansk i Polen vilket rörde sig om 6:26 timmars effektiv körtid.

Favoritlandet blev Lettland och huvudstaden Riga. En joker var dock Vilnius som vi tyvärr bara fick till en eftermiddag i. Men Riga kan nog komma att få ett besök till av oss och då utan barn för att kunna fokusera på stadspromenader och arkitektur som vi gärna hade sett mer av.

Reseupplägg – halva Östersjön runt

Dag 1 Stockholm, Sverige
Vi tog kvällsfärjan som avgick 17.30 från Stockholm till Tallinn.

Dag 2 Tallin, Estland
Vi ankom Tallinn 10.00 och tillbringade dagen med att bland annat besöka sjöfartsmuseet – Flyghamnen. Läs mer om det besöket här.

Dag 3 Tallinn, Estland
Tillbringades i Tallinn med bland annat en promenad upp på ringmuren och en guidetur med buss.

Dag 4 Tallinn och Pärnu, Estland
Efter att ha besökt friluftsmueet i utkanten av Tallinn åkte vi vidare mot badorten Pärnu. Restiden var knappa två timmar.

Dag 5 Pärnu, Estland
Trots att Pärnu är en badort var det inte badväder så vi tillbringade dagen på ett äventyrsbad och hade sen picknick på stranden iförda tröjor och jackor.

Dag 6 Pärnu, Estland och Riga, Lettland
Vi lämnade ett kallt Pärnu och Estland och körde vidare mot nästa land Lettland och dess huvudstad Riga. Resan tog ungefär 3,5 timmar. Här kan du läsa mer om våra dagar i Estland.

Dag 7 Riga, Lettland
Den här dagen besökte vi Sigulda och äventyrsparken Tarzans. Mellan centrala Riga och Sigulda tar det knappa timmen med bil.

Dag 8 Riga, Lettland
På förmiddagen tog vi en promenad i gamla stan innan vi tog bilen till stranden i Jurmala som ligger en halvtimme bort.

Dag 9 Riga, Lettland
Våra ungar älskar att bada så det blev ett besök på äventyrsbadet i Jurmala innan vi åkte tillbaka in till stan föra att besöka saluhallarna och ta en guidad busstur.

Dag 10 Riga, Lettland och Kaunas, Litauern
Vi lämnade Riga tidigt för att bege oss till nästa land, Litauern. Vi tog en omväg via huvudstaden Vilnius innan vi åkte till Kaunas för att övernatta. Riga till Vilnius tog 3,5 timmar och Vilnius till Kaunas tog 1 timme. Här kan du läsa mer om våra dagar i Lettland.

Dag 11 Kauns, Litauen och Gdansk, Polen
Det tog 6,5 timmar att köra mellan Kaunas och Gdansk, exklusive mat- och kisstopp. Här kan du läsa om hur vi hade det i Litauen.

Dag 12 Gdansk, Polen
Vi tog pendeltåget till Sopot över dagen.

Dag 13 Gdansk, Polen
Vi tog bilen till Malbork och dess borg. Malbork ligger knappa timmen från Gdansk.

Dag 14 Gdansk, Polen
Förmiddagen tillbringade vi med att strosa runt i stan, åka det stora pariserhjulet och hyra en liten båt på kanalen. På eftermiddagen besökte vi Solidaritetsmuseet.

Dag 15 Gdansk, Polen
Dagen tillbringade vi på stranden i Gdynia innan vi hoppade på kvällsfärjan (21.00) till Landskrona. Våra dagar i Polen beskrivs mer här.

Dag 16 Vimmerby, Sverige
Färjan anlände Karlskrona klockan 07.00 och vi begav oss raka vägen till Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Karlskrona–Vimmerby drygt 2,5 timmar.

Dag 17 Vimmerby och Stockholm, Sverige
Vi körde dag 2 på ALV innan vi körde hem till Stockholm igen. Vimmerby–Stockholm 3,5 timmar. Här kan du läsa om mina tips inför ett besök på ALV.

karta jpg

12 reaktioner till “Bila halva Östersjön runt – vårt upplägg

  1. Vad kul med er resa! Vi tyckte priserna var billigare än i Sverige men inte supermycket. Vi tyckte också att det var dyrast i Polen följt av Estland men tittar man på såna här index som jämför prisbild i olika länder så ska Polen vara det billigaste så jag kanske inte har ett rättvis svar här. Vad gäller våra boenden under resan har jag skrivit ett separat inlägg om dessa inkl priser. Kika gärna på det också. https://lifsresor.se/2017/09/11/sommarens-boenden-airbnb-och-lite-bookings-com/

    Gilla

  2. Hej! Funderar på att göra en liknade resa som ni gjorde i sommar.Har tänkt att vara iväg lite mer än två veckor och bila runt. Funderar på budgeten? Vet inte var prisnivåerna är runt baltikum/Polen?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.