Flyghamnen – vårt favoritmuseum i Tallinn

  • Resmål: Tallinn, Estland
  • Aktivitet: Flygplanshamnen, Estlands sjöfartsmuseum
  • Tid: en dag i juli 2017
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Under våra 2,5 veckors bilande igenom de baltiska länderna, Polen och Sverige så besökte vi många ställen; museum, vattenland, världsarv och nöjesparker. Favoriten blev Flygplanshamnen i Estlands huvudstad Tallinn.

Vi tog bilen bort till museet som ligger i hamnområdet i Tallinn. Från gamla stan kan man annars ta en promenad på någon halvtimme eller varför inte ta en paus och hoppa av från de guidade bussturerna som passerar.

Museet är inhyst i en gammal hangar för sjöflygplan men när vi kom in kunde vi bara säga wow! Vilken ombyggnad. Riktigt coolt och snyggt.

IMG_3016
En av det häftigaste museelokaler jag har varit i. Bilderna gör den verkligen inte rättvis.

Som på de flesta museum fanns det en uppsjö av saker att titta på. Allt från små segeljollar och livbåtar till kanoner och en hel u-båt.

U-båten som heter EML Lembit gillade vi alla fyra att klättra ner i. Den var estniska marinens stolthet och togs i bruk 1936. Ungarna var fascinerade av de små sängarna och tyckte det var kul att prova att prata med varandra i ”interntelefonen”.

En annan sak vi alla gillade och ungarna sprang tillbaka till flera gånger var deras VR-station. Där satte man på sig VR-glasögon och kunde titta runt i själva byggnadens historia. Lite svårt att förklara men man fick se hur hangaren byggdes och förändrades och hur den används under årens lopp.

IMG_3050
VR roar både stora och små.

Själv tyckte jag att den temporära utställningen om sjöräddning var mest intressanta. Där kunde man prova att sitta i livflottar och läs eller se på film om olika räddningsuppdrag. Mycket om Estonias förlisning så klart men även andra typer av tillbud till sjös. Utställningen ”MAYDAY. MAYDAY. MAYDAY.” kommer att pågå till den 14 januari 2018.

Vi tog en paus i vårt tittande och provade restaurangen Café MARU för lunch. Överraskande god mat till ett hyfsat pris så väl värt ett besök. Förutom lunch så fanns det också fika.

När vi kände oss klara inomhus gick vi vidare ut. Där fanns dels en fin lekpark med mycket klättermoment som roade ungarna länge men nere i vattnet låg också ångisbrytaren Suur Tõll från 1914. Vi klev ombord och fick se allt från kaptenshytten till maskinrummet.

IMG_3063
En imponerande isbrytare där man fick gå runt och se väldigt mycket.

I hamnen fanns också en del andra militära fartyg som man kunde gå ombord på. Roger och Morris tog sig en snabb titta medan Rufus och jag gick tillbaka för att leka lite mer på lekplatsen.

IMG_3067
Lekparken med sina sjömärken var ett bra ställe att rast springiga ben.

Både för barnfamiljer också vuxna skulle jag sätta Flygplanshamnen högt på min lista över rekommendationer att göra i Tallinn. Det fanns mycket för barnen att titta på och prova och lekplatsen utanför var ett extra plus.

Här kan du läsa mer om Flygplanshamnen.

 

3 reaktioner till “Flyghamnen – vårt favoritmuseum i Tallinn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.