En dag på Grönan

  • Utflyktsmål: Gröna Lund, Stockholm
  • Tid: augusti 2017
  • Längd: 1 dag
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Efter att ha varit på resande fot i stort sätt hela juli så tillbringar vi nu sommarens sista semestervecka hemma i Bromma. Igår fick ungarna som de vill och vi åkte äntligen en sväng till Gröna Lund.

Eftersom vi har ställt om till ”sommartid”, äter frukost vid 10–11 och lägger barn vid 21–22, så var vi inte snabba iväg på morgon. För att tjäna lite tid tog vi bilen istället för kollektivtrafik vilket är bra först men jobbigt när man ska hitta en parkering. Roger släppte av oss vid Grönan och fick sen åka tillbaka till Östermalm för att hitta en plats på Riddargatan.

Välj rätt ingång

Kön ringlade sig långt vid ingången till Lilla området (där attraktioner för yngre barn finns) men vi gick hundra meter ner till ingången till ”vanliga” del och där gick det snabbt att köpa biljetter och åkband i automater och sen gå direkt in utan kö.

Innanför grindarna stannar vi alltid och skriver namnband till båda barnen med våra telefonnummer. Bra av Gröna Lund att ha detta så lättillgängligt.

Roger hann ifatt oss redan i kön till första attraktionen, Lyktan. Under våren passerade Rufus 1-metersgränsen och var nu spände inför premiären i Lyktan. Morris vill bara bli 140 cm för att få åka Ikaros. Och jag är glad varje sommar som det inte händer.

En dag med dålig affär med åkband

Under hela dagen var det långa köer, om än inte extrema, till de flesta attraktionerna. Så efter Lyktan var det dags att dela upp oss för att ungarna skulle hinna åka de attraktioner de helst ville. Roger och Rufus höll sig till attraktionerna för 1 meter och Morris och jag satsade på Twister och Eclipes. Kötiderna varierade men låg oftast på 20–30 eller 30–40 minuter men ett tag så var det till exempel 50 minuter till alla mindres barns favorit Nyckelpigan. Beräknad kötid går att se innan man ställer sig i kön. Rogers bedömning var att kön oftast gick fortare än beräknad tid men Morris och jag köade till Eclipes i 50 minuter när det stod 20–30 min.

Vi var på plats på Grönan mellan 11.45 och 17.30. Med Rufus gick vi back på åkband jämfört med att köpa ett häfte med lösa kuponger, för Morris gick vi möjligen jämt ut. Istället för att göra som vi och köpa åkband direkt utanför så kan man gå in och spana in köerna och sen köpa band eller kuponger innanför istället. Vi har pratat om detta tidigare men i ivern att komma dit är det lätt att glömma.

Avslut och hemfärd

Vi fick i alla fall att åka våra favoriter, äta lunch och glass innan vi avslutade vårt besök med en tur för hela familjen i Lustigahuset. Ungarna rusar igenom så det är svårt att hänga med men vid den flygande mattan vill de i alla fall sitta tryggt i våra knän.

På sommaren är det så klart högtryck på Grönan och mycket folk och köer men förra sommaren hade vi en eftermiddag/kväll där som var toppen, där ungarna bara kunde springa från attraktion till attraktion och köra järnet. Vårt tips är att hitta en dag med regn på förmiddagen och kring lunch, många skippar då Grönan och fram på eftermiddagen när solen tittar fram igen så är det härligt att vara där. Och eftersom våra barn ju inte lägger sig vid 19.30 så här års så gör det ju inget att stanna kvar en bit in på kvällen heller. Det man bör kolla innan är att det inte ska bli konsert på kvällen för då fylls Grönan snabbt på igen om man nu inte vill njuta av konsert också.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.