Polen – land 4 på vår road trip runt halva Östersjön

  • Resa: Road trip Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige
  • Resmål i denna post: Gdansk (med besök i Sopot, Gdynia och Malbork)
  • Reslängd: 2,5 veckor varav 4 nätter i Polen
  • Tid: juli 2017
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Vår färd mellan Litauen och Polen skedde bitvis i rejält hällregn. Vindrutetorkarna på max men det var ändå svårt att se.

När vi passerat själva gränsen så ändrades vägarna nästan direkt. Nu var det alléer som gällde. Mil efter mil i vackra, lummiga, trolska alléer. Vad som inte hade ändrats var förekomsten av storkar. Även i Polen såg vi dem överallt längst vägen. Spatserandes på fälten, ståendes i vägrenen eller sittandes i sina bon.

Ett varmt välkomnande i Gdansk

I Gdansk hade vi stämt träff med vår Airbnb-värd. Eftersom vi skulle bo mitt inne i gamla stan så fick man inte köra bil fram till huset men snälla Magdalena stod på den närmast tillåtna gatan och hade till och med lyckats paxa en parkeringsplats åt oss.

Även det här boendet var toppen. Perfekt läge, mellan de två mest kända gatorna i gamla stan, Mariacka och Dluga och granne med Mariakyrkan (världens största tegelkyrka).

IMG_4127

IMG_4128
Bron över Motlawa.

Känslan för Gdansk med omnejd

Jag tyckte att det var svårt att veta riktigt vad jag kände för Gdansk och för hela den del av Polen som vi besökte. Borta var de flesta av leendena, de trevliga bemötandena och den goda servicen vi upplevde i de baltiska staterna. Här kryllade det också av svenskar. Egentligen inget fel i det men vi hade inte hört svenska en enda gång sen vi lämnade färjan i Tallinn och när vi mötte ett gäng ljudliga överförfriskade svenskar i en park klockan nio på morgonen var det inte så charmigt. Eller när Roger körde bort en annan överförfriskad svensk som hade planerat att lätta på trycket utanför vår port men som antagligen bara gick vidare till nästa.

Gdansks old town kryllade av vackra gamla hus. Men grejen är att väldigt många bombades sönder under andra världskriget så många av husen är alltså återuppbyggda efter gammal stil och gamla ritningar. Hur som, så är de vackra att titta på med många fantastiska detaljer.

Under våra fyra dagar i Gdansk promenerade vi runt i staden men gjorde även en del utflykter därifrån. Ungarna fick äntligen användning för sina kickbikes som vi släpat med även om det inte var helt lätt med alla kullerstenar och människor.

Ungarnas favorit i Polen blev att göra såpbubblor på Dlugi Targa, vilket det gärna hade gjort varje dag. För oss vuxna var verkligen solidaritetsmuseet höjdpunkten. Det får man absolut inte missa i Gdansk. Så mycket nutidshistoria. Och förresten gillade ungarna deras fina lekavdelning också.

IMG_3888
Morris gör såpbubblor på Dlugi Targa eller Dluga Street.

Vi fastande inte riktigt för Polen men jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Det har gjort det svårt att skriva det här inlägget och därför har det dröjt. Kanske var vi lite mätta på intryck efter vår resa genom de baltiska länderna eller så passade helt enkelt inte Polen oss. Jag skulle ändå kunna tänka mig att ge Polen en ny chans. Kanske en weekend i Warszawa?

Aktiviteter och utflykter

Sopot

En morgon promenerade vi till tågstationen och tog pendeltåget till Sopot. Jättesmidigt sätt att ta sig emellan Gdansk–Sopot–Gdynia. Vår värd hade varnat för att med bil, i rusningstrafik, kan resan ta upp emot två timmar om man har otur.

Vi promenerade ner till stranden och den berömda träpiren. Många hade rekommenderat oss att åka till Sopot för att det var så fint och charmigt men antingen var vi på helt fel ställe eller på helt fel humör. Vi tyckte att det bara var en massa kommers med krimskrams och dyr mat och fika. Visst fanns det också fina hus att titta på men det andra tog liksom över.

Vi bockade av ”måstet” att gå ut på träpiren och tittade på stora fina båtar längst ut. Vädret var mulet men det var ändå en hel del människor på stranden även om väldigt få badade.

Till lunch hade vi blivit rekommenderade en italiensk restaurang en bit bort från huvudgatan. Det visade sig bli dagens höjdpunkt. Lugnt, gemytligt, trevligt och god mat. Restaurang Toscana är väl värt ett besök.

IMG_4002
Vi tog pendeltåget till Sopot, ett färdsätt jag varmt kan rekommendera. Smidigt, billigt, snabbt och går ofta.
IMG_3941
Ett besök på Europas längst träpiren är ett måste i Sopot.
IMG_3965
Dagens höjdpunkt var lunchen på restaurang Toscana i Sopot.

Borgen i Malbork

En dag tog vi bilen till Malbork, knappa timmen från Gdansk. Där besökte vi ordensborgen Malbork som är den största borgen i världen räknat efter byggyta och den största tegelbyggnaden i Europa.

Det var ganska långa biljettköer men lagom när vi köpt våra biljetter insåg vi att de gick att köpa biljetter på nätet också. I biljettpriset ingick även en audioguide som vi tyckte var riktigt bra gjord.

Borgen var verkligen jättestor och fascinerande att se. Men lite för stor för att hålla intresset upp hos vår två barn. Men efter att vi kortade rundturen och lät dem rida en sväng på var sin riddarutrustad häst så var alla glada igen.

Och efter så mycket medeltid så fick McDonalds, några hundra meter bort, stå för maten.

Här hittar du mer information om borgen.

IMG_4050
Det fanns många rum i Europas största tegelbyggnad – Malbrok castle.
IMG_4046
Det fanns väldigt mycket att köpa i anslutning till borgen. En utmaning för oss som har vapenförbud hemma.
IMG_4071
Den korta ridturen var gratis men valfri gåva till hästarnas mat var förväntad.

Dinosaurieparken i Malbork

Efter vårt besök på borgen tänkte vi att vi skulle passa på att besöka en dinosauriepark som hette Dino Park och som också ligger i Malbork. Det visade sig vara ett dåligt beslut. Vi hade tyvärr inte läst på så bra och det visade sig att förutom dinosaurier och klätterbanor fanns det också djur. Vilda djur, så som känguru och apor. Alla i små och smutsiga inhägnader/burar. Hemsk. Så det enda jag vill skriva om detta är: Skippa, åk inte dit.

Äta gofry och rökt ost

Vi passade också på att testa två matspecialiteter, rökt ost och gofry. Gofry var mäktigt och gott men kanske inte så speciellt. I andra sammanhang hade jag kallat det belgiska våfflor med grädde och bär… Den rökta osten provade bara Roger då jag verkligen ogillar all annan ost jag provat. Gott var hans omdöme.

AmberSky – Pariserhjulet i Gdansk

Ett dyrt och ganska kort nöje var att åka det stora pariserhjulet AmberSky. Utsikten var fin men verkligen inte värt sitt pris tycker jag. Tyvärr kom jag inte ihåg att fota prislistan så jag har inte koll på vad det exakt kostnaden. Pluset var solstolarna nedanför som man kunde sitta och hänga i en stund.

IMG_4158
Det pågår mycket byggnation i Gdansk så gillar man byggkranar var det extra kul att åka AmberSky.

Hyra båt på kanalen Motlawa

Redan första kvällen när vi promenerad längst Motlawa River Embankment hade ungarna fått syn på de små båtarna som såg ut som bilar och körde omkring på Motlawa. Vissa såg ut som taxibilar eller sportbilar, andra som polisbilar. En förmiddag var det så vår tur att ge oss ut. Vi hyrde en båt/bil för en timme och ungarna jublade över att vi fick en polisbil. Vi fick en rad förmaning om hur vi skulle bete oss och fick sen åka iväg. Vi puttrade bort längs kanalen till det stora varvet, tittade lite och vände tillbaka. Vi var ju inte direkt ensamma i kanalen och när vissa större båtar passerade gungade det ganska bra i vår lilla båt. En timme tyckte vi var en lagom tid att vara ute.

IMG_4215
En tur medpolisbil på Motlawa. En av förmaningarna var att barn inte fick köra…

Europejskie Centrum Solidarności – Solidaritetsmuseet

En dag tog vi en promenade bort till europeiska solidaritetscentret som omfattar bland annat monument, museum, bibliotek och original grindarna till det gamla varvet. En mycket gripande och informativt utställning om demokratins utveckling i Polen och Östeuropa. I inträdet ingick en bra audioguidning där man bland annat kunde välja att lyssna på allt eller bara höjdpunkterna från varje del av utställningen. Bra när man har barn i släptåg. Ungarna tyckte det var kul att titta en stund på utställningen men ganska snart gjorde Roger och jag en uppdelning. En tog barnen till lekrummet och en tittade på utställningen och sedan byte.

Utställningen är omfattande med många delar, ljud, bild och fysiska saker men välgjord vilket gjorde den väldigt känslosam. Utan barn hade vi nog kunnat spenderat betydligt mer tid där.

Även lekrummet var välgjort. Stort och många aktiviteter. Passade både vår 4-åring och 7-åring. Roligast var rörposten man kunde skicka till personalen vid ingången. Ungarna ritade, skrev eller stämplade något på ett papper. La pappret i burken och skickade iväg det i röret. Personalen tittade/läste och skickade tillbaka ett svar. Lekrummet kostade en slant och man valde att betala för en eller två timmar.

IMG_4307
Den bevarade och välfotograferade porten till båtvarvet i Gdansk.
IMG_4264
Monumentet över de som dödades under protesterna 1970.
IMG_4274
Spännande att få sitta i ett av fordonen som användes på varvet.
IMG_4287
Att skicka rörpost till personalen var det roligaste i lekrummet.
IMG_4281
I lekrummet kunde man också lära sig en hel del om båtar och skeppsvarv.
IMG_4283
Det gick också bra att leka bort lite spring i benen här.
IMG_4303
Svårt att få ett kort med den här ungen utan den här posen…

Gdynia

Vår färja hem till Sverige och Karlskrona gick från Gdynia på kvällen så vi valde att tillbringa dagen på stranden. Även om det var kallt i vattnet och tröjan åkte av och på hela tiden så var det mycket folk. Morris hittade äntligen lite barn att spela fotboll med så han var väldigt nöjd. Stranden var lång och finkornig och det fanns gott om matställen, bra lekplats och toaletter. Stora minuset var att det var så skräpigt. Glas, fimpar och kapsyler överallt.

Färjan skulle gå vid 22, trodde vi alla fall, men när jag skulle dubbelkolla avgångstiden så såg jag att det stod Karlskrona–Gdansk på biljetten istället för Gdansk–Karlskrona. Panik! Vi var verkligen redo att åka vidare till Sverige och Astrid Lindgrens Värld. Men efter ett telefonsamtal till Stenalines hjälpsamma kundtjänst så var vi ombokade på rätt sträcka och behövde bara betala mellanskillnaden mellan biljetterna. Tack Stenaline för det!

IMG_4339
Morris försökte på engelska fråga om han fick vara med men ingen verkade förstå honom. Men efter ett tag vann fotbollens universalspråk och en glad Morris spelade sig svettig.
IMG_4383
När färjan gled ut ur hamnen i Gdynia fanns det mycket spännande att titta på.
IMG_4393
Hela familjen var lycklig när fotbolls-EM sändes i vår hytt.

 

 

 

En reaktion till “Polen – land 4 på vår road trip runt halva Östersjön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.