Storulvån och Handöl

  • Utflyktsmål: Storulvåns Fjällstation och Handöl
  • Tidpunkt: slutet av juli 2017
  • Barnens ålder: 4, 4, 7 & 9 år

Så var vi då äntligen i Åre. Resan hit gick som vanligt bra med det obligatoriska stoppet med lekland och lunch i Sundsvall. Resten av tiden roar sig ungarna nästan hela tiden med sina iPads. Och Roger och jag lyckades klämma 3,5 avsnitt av sommarpratare.

Våra vänner, som har lägenheten bredvid oss, är också på plats i Åre den här veckan och de hade fått tips om att kombinera en dag kring Storulvåns Fjällstation med våfflor och hängbro i Handöl. Vi tyckte det lät lagom för vår första dag och hängde på.

Storulvåns Fjällstation

Det tar knappa timmen att köra från oss i Björnen till fjällstationen i Storulvån men det var det verkligen värt. Och vägen dit är full av vackra vyer.

Vi parkerade vid fjällstationens parkering som var ganska så fullproppad. Det är fler än vi som älskar fjällen. På själva stationen lånade vi toaletten och kikade lite i deras affär. Vill man kan man både övernatta och äta mat här. Övernattning finns i olika prisnivåer och i restaurangen kan man äta frukost, lunch och middag men även ta en fika eller köpa med sig matsäck.

”Storulvån ligger vid vägs ände mitt i fjällvärlden, som en trygg famn vid foten av fjället.”  /Svenska Turistföreningen

För oss var det första gången vid Storulvån även om vi funderat på att åka hit tidigare. Härifrån finns det många alternativ för vandring, kortare eller längre sträckor. Det är bara att välja en som passar just dig. Vi var två familjer med barn i ålder 4–9 år och valde att följa en leden fram till hängbron över Handölan. 1,5 km dit och samma väg tillbaka. En skön promenad i solen. Hängbron rasade dock i december förra året men det är en mycket vacker plats för en fika.

Vi mötte både cyklister och promenerande barnfamiljen men även mer hard core-vandrare. Några cyklister försökte till och med vada över Handölan medan vi fikade men det gav upp till slut.

Här kan du läsa mer om Storulvåns Fjällstation. 

IMG_2481
Storulvåns Fjällstation med bland annat boende, affär och restaurang.
IMG_4733
Vackra vyer på vår vandring.
IMG_4715
Fikapaus vid Handölan, där den raserade hängbron finns.
IMG_4739
Våra 4-åring travade på bra och vi hade säkert kunnat gå dubbla sträckan idag. Att gå på spångar är både roligt och bra för balansen.

Våfflor och hängbro i Handöl

Tio minuter, en kvart från fjällstationen ligger Handöl by. Vi parkerade vid tältensfabriken och gick ner till Hanriis Café. Där festade vi loss på våfflor med hjortronsylt eller hallonsylt. Myggen festade dock loss på oss trots att det fanns en myggfångarmaskin på gräsmattan. Eller oss och oss, jag märkte inget men övriga i sällskapet klagade. Ibland är det skönt att inte vara god.

Från kafét är det en kort promenad till Handölsforsen och dess kraftverk och gångbro. En vacker plats som är väl värd en avstickare från fjällstationen.

IMG_4760
Hängbron över Handölsforsen.
IMG_4754
Och själva forsen.

Slappa på Åre Torg

På väg hem tog vi en sväng in i Åre by. Hängde på torget i solen medan ungarna åkte kick bikes på banan som finns uppbyggd där. Käkade en tidig middag/sen lunch på Broken innan vi rullade tillbaka till vår lägenhet i Björnen. En riktigt skön dag i solen, en sådan dag man kan leva på länge. Nu håller vi tummarna för att vädret håller i sig hela veckan.

 

3 reaktioner till “Storulvån och Handöl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.