Litauen – land 3 på vår road trip runt halva Östersjön

  • Resa: Road trip Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige
  • Resmål i denna post: Vilnius och Kaunas
  • Reslängd: 2,5 veckor varav 1 natt i Litauen
  • Tid: juli 2017
  • Barnens ålder: 4 & 7 år

Så kom vi då till det land vi valt att spendera minst tid i under vår road trip – Litauen. Inte av någon egentlig anledning, bara att vi fick lov att prioritera och valet föll sig så. Så här i efterhand så känner vi att Litauen gärna hade fått ett par dagar till men frågan kvarstår dock vilket land som hade fått prioriteras ner istället? Kanske Estland.

Vi lämnade Riga på morgonen för att sträckköra till Vilnius, Litauens huvudstad, som ligger långt öster ut i landet. Till skillnad från Estlands och Lettlands huvudstäder som ligger vid Östersjökusten. Restiden mellan Riga och Vilnius är tre och en halv timme och resplanen var egentligen inte att klämma in Vilnius alls men när vi var i Riga så kände vi att vi var sugna på att besöka alla de tre baltiska huvudstäderna och få en känsla av var och en. Kanske lite orättvis jämförelse då vi tillbringade några timmar i Vilnius, två nätter i Tallinn och fyra nätter i Riga men i alla fall.

Det var en vacker vägsträcka att köra. Böljande sädesfält, rappsblommor och vallmo. Och så klart sjuttielva storkar som vi sett i massor längst hela vår väg i Baltikum. Vi picknickfikade i ett par traktorspår på en åker och jag fick ta kort på mina tre pojkar som kissade på rad.

Vilnius och kyrkor

Framme i Vilnius hittade vi parkering och begav oss in i gamla stan genom porten Aušros Vartai (Gate of Dawn). Vi var alla lunchhungriga och eftersom vi har ett barn som (nästan) bara äter pasta så tog vi första bästa italienare i tron om att vi skulle få äta på värsta turistfällan men ack så fel vi hade. 50–100 meter innan för porten på höger sida ligger en restaurang, kitschigt inredd men som serverar väldigt bra pastarätter.

När blodsockret var balanserat promenerade vi vidare. Var inne i fler kyrkor, som inte riktigt är vår grej men i Vilnius gick de liksom inte att undgå. Det kryllade av dem. Med olika trosinriktningar.

Vi hann också med att gå ett var runt presidentens kontor (tror vi) och äta vackra bakelser på en kondis.

Vi hann bara skrapa på ytan av Vilnius men fick en känsla av en ganska avslappnad och cool stad om än med lite för många kyrkor.

IMG_3758
Vilnius är en stad med många kyrkor.
IMG_3745
Den här väggmålningen hittade precis bredvid vår parkering.
IMG_3769
Vilnius var full med bussar som såg ut att vara kvarlevor från 50-talet.
IMG_3764
Tycker att alla de tre baltiska länderna har bjudit på vackra bakelser. Denna pavlova var utsökt.
IMG_3775
Att åka bil ger en möjlighet att se lite mer av städer än bara ett turistigt gamla stan eller citycenter.

En natt i Kaunas

Efter Vilnius var det dags för oss att åka vidare till staden Kaunas där vi hade en bokad hotellnatt. Tyvärr hann vi inte se så mycket av staden än en kort kvällspromenad efter middagen innan det var dags för våra ungar (och vi vuxna) att krypa i säng. Men intrycket var en något sliten stad med fint torg i gamla stan och härliga promenadstråk längs floden.

IMG_3797
I Kaunas fanns det också gott om kyrkor.
IMG_3803
Vi tog en kvällspromenad ner till floden Njemen.

Polen nästa

Vi lämnade Kaunas tidigt för att starta vårt längsta ben på hela vår road trip, sträckan mellan Kaunas och Gdansk i Polen. Nu hoppades vi att äntligen få lite badväder.

En reaktion till “Litauen – land 3 på vår road trip runt halva Östersjön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.