Lettland – land 2 på vår road trip runt halva Östersjön

 • Resa: Road trip Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige
 • Resmål i denna post: Riga, Jürmala
 • Reslängd: 2,5 veckor varav 4 nätter i Lettland
 • Tid: juli 2017
 • Barnens ålder: 4 & 7 år

Första kontakten med Lettland var ett guldkorn

När vi lämnat Estland och åkt en bit in i Lettland var det dags för ett lunchstop och en av den här resans guldkorn. Efter att ha kommit, vad vi trodde, var helt fel så fick vi hjälp av ett par snälla letter och vågade fortsätta ännu lite till in i skogen. Helt plötsligt dök så campingen i Salacgrivas upp. Och på campingen låg restaurangen Rankulgras. Så är ni i norra Lettland kan jag verkligen rekommendera ett stopp här. Efter underbar mat, en stunds fotboll, ett kort bad och glass åkte vi vidare (via huvudvägen som vi inte kommit på) mot Riga.

IMG_3438
Morris var lycklig över musslor till lunch. Vi var alla lika nöjda med maten, servicen och stämningen på restaurang Rankulgras.
IMG_3464
Efter lunchen gick vi genom tallskogen ner till havet.
IMG_3444
Härligt med ett bad.

Riga i fyra nätter

I Riga letade vi oss fram till vår lägenhet som vi hyrt via Airbnb. Det väldigt ruffiga trapphuset gjorde oss först lite oroliga men sen kom vi in i Stanislavs nyrenoverade och jättefina lägenhet. Nu fick vi bo med två sovrum, två badrum, tvättmaskin och diskmaskin.

Även i Riga finns en gammal stadsdel ”gamla stan” som kändes betydligt mindre än Tallinns men både min och Rogers känsla var att vi gillades Rigas bättre. Och inte bara gamla stan utan hela Riga föredrog vi framför Tallinn. Bland annat för deras otroligt många vackra art nouveau-husfasader (Jugend).

Även om vår hop-on-hop-off-erfarenhet från Tallinn inte var jättebra så gjorde vi ett nytt försök i Riga. Mest tror jag för att båda våra ungar verkligen gillar att åka dubbeldäckarbuss och få sitta högst upp. Här var nog själva pratet på guidningen bättre än i Tallinn men den blå turen vi åkte var ändå ganska mager. Och som ungarna sa – den kan ju inte vara slut redan nu, den måste vara kortast i världen!

IMG_3693
Ungarna var glada för det fanns guidning på svenska.

I Riga passade vi också på att besöka deras Central market som tydligen ska vara en av Europas största. Den inryms i fem stora angränsande saluhallar samt stånd utanför. Tyvärr kom vi strax innan stängningsdags och hann bara snabbt igenom två av hallarna innan vi köpte jordgubbar och begav oss hemåt.

IMG_3699
Rigas Central market som består av fem saluhallar.
IMG_3691
Många fula fiskar hittade vi.
IMG_3688
På Rigas Central market fanns ett stort utbud av kaviar i alla prisklasser.

Några restaurangupplevelser blev det dock inte för oss i Riga. Vi hamnade antingen i hungertidsnöd och fick ta första bästa eller så hittade vi turistfällor. Godas var nog faktiskt kvällen vi lagade tacos själva i vår lägenhet. Blir det ett nytt besök i staden, vilket både Roger och jag kan tänka oss, så blir det till att researcha restauranger bättre.

Jürmalas långa sandstrand

En annan av Rigas fördelar är närheten till Jürmala med dess 32 km långa sandstrand. Hit tar man sig snabbt med pendeltåg men vi valde i alla fall bilen. Äntligen hade vi lite tur med vädret och fick vår efterlängtade dag på stranden. Långgrunt. Rent. Badhytter. Soptunnor. Bajamajor. Och på den delen vi valde, väldigt lite människor.

IMG_3598
Påväg ner till 32 km sandstrand.
IMG_3619
Inget bad för mig men mina killar badade. Jag lyckades dock somna på vår filt och bränna mig på vänster arm och axel. Amatörmässigt!
IMG_3637
Jürmala beach utrustad med både badhytter, soptunnor och bajamajor.

Ett tips på en minivariant av vår semester är att ta färjan (utan bil) till Riga. Bo där ett par nätter. Ta pendeltåget till Jürmala och bo där ett par nätter innan man tar pendeln tillbaka till båten och Stockholm.

Sigulda – Tarzans äventyrspark

En av våra dagar i Riga valde vi att åka till en äventyrspark utanför Sigulda. Resan dit tog  knappa timmen och var väl värd resan. Anläggningen ligger i anslutning till en skidbacke som nu också kommer till användning under sommaren. Biljettsystemet var lite förvirrande först med olika paket och möjligheter att köpa lösa biljetter till olika delar. Men med lite hjälp kom vi fram till vad vi ville ha och kunde börja äventyra. En stor del av parken är olika klätterbanor uppe bland träden. I lagom höjd för de minsta och sen allt högre upp. Rufus som är fyra år fick hålla sig till barnleden medan Morris, 7 år och jag provade de gröna och blå lederna (två av varje). Morris klättrade på bra och även jag tog mig igenom om än inte allt för graciöst. Vi har läst om olika sådan här parker tidigare men alltid valt bort dem för att våra barn varit för korta. Det har oftast varit gränser på till exempel 130 cm men den här parken hade verkligen leder för alla längder och åldrar. Jag var dock ganska tacksam för att de ”värre” lederna hade en åldersgräns på 10 år (även om jag kan tänka mig att den var lite flytande).

IMG_3487
Morris i en av de två gröna (lättaste) lederna. De blå var klart snäppet svårare och högre.

Förutom klätterlederna fanns det en hel del andra aktiviteter. Favorit hos hela familjen var nog bobbanan. Man fick ta sittliften upp i backen för att sen svischa sig ner i en bob som gick på en skena. Man fick bestämma farten själv med hjälp av en spak. Barn över sju år fick köra själv, barn under sju år fick sitta i knä. Det blev ett par vändor för hela familjen.

IMG_3515
Full fart i bobbanan.

Vi käkade lunch på den lilla restaurang som var enkel men helt ok. Det fanns också kiosk för till exempel glass. Andra aktiviteter som vi provade på var hänggunga, luftgevär, hoppborg, trampbilar, elbilar och däckbana. Och innan vi begav oss hemåt hade Roger och jag samlat tillräckligt med mod för att testa Katapulten. Man spändes fast i en sele och gummiband och ankrades i marken. Gummibanden spändes, ankringen släpptes och man flög 20 meter upp i luften. Studsade några gånger i gummibanden innan man kom ner igen. Ja, det kändes i magen!

IMG_3561
Sandra i Katapulten.

Här kan du läsa mer om Tarzans äventyrspark.Nära Sigulda finns också Gauja nationalpark. Kommer vi tillbaka till Lettland kommer den att få ett besök.

Livu Akvaparks

Vår sista dag i Riga var mulen och det skulle bli regn enligt väderleksrapporten. För att slippa regnet och ungarnas ständiga önskan om att få bada så gjorde vi ett besök på äventyrsbadet Livu Akvaparks som ligger i Jürmala men närmast Riga till.

Här finns vattenrutschkanor både inne och ute, pool med vågor och en spadel med bastu och bubbelpooler. Alla i familjen var ganska så nöjda efter vårt besök även om det fanns rätt så få saker för vår 4-åring. Personalen var stenhårda på längdgränserna och jag tror att Morris fick ställa sig tre eller fyra gånger vid mätstickorna för att få åka. Jag tyckte gränserna var väldigt ”snåla”. Båda våra barn har åkt betydligt ”värre” kanor på andra ställen utan problem.

Restaurangen var något av ett bottennapp men det finns ju inte så mycket att välja på när man väl är inne tyvärr.

Mot land nummer 3 – Litauen

Efter fyra nätter lämnade vi Riga för att åka mot nästa land på vår resa. I Litauen skulle vi göra ett blixtbesök med ett stopp i Vilnius och en natt i Kaunas.

3 reaktioner till “Lettland – land 2 på vår road trip runt halva Östersjön

 1. Hej! Jag blev så glad när jag hittade din blogg. Vi bor i Finland och vi planerar resa till Riga nästa vecka och vi tänkte på att hyra en lägenhet via airbnb och det skulle vara bra för oss att bo i en lägenhet som någon kan rekommendera oss, skulle du ge mig information om det? Tack !!!!

  Gillad av 1 person

  1. https://www.airbnb.se/rooms/6212283
   Det här är lägenheten vi bodde i. Jättefin och nyrenoverad. Gångavstånd till mycket även om värden kanske överdrivit lite i sina tidsangivelser. Trapphuset ser hemskt ut men bli inte avskräckta av det. Parkering sker på gatan och var inte jättebillig men ok och hyfsat lätt att hitta. Vi träffade aldrig värden men allt funkade smidigt ändå.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.