7 tips på hur man bokar billigt flyg

Familjen Lif består av två vuxna och två barn (4 & 7 år), så när vi flyger blir det till att köpa biljetter till fyra personer. Och eftersom barnens biljetter kostar i stort sätt lika mycket som de vuxnas, så kan flyget bli en stor del av kostnaden för en resa. Det är här man behöver bli lite smart. Jag själv har tillbringat åtskilliga timmar framför datorns sökandes efter bra flygbiljetter. Inte bara till mig själv och min familj utan jag har även hjälpt vänner att spara pengar. En inte helt ovanlig fråga är hur vår familj har råd att resa så mycket och en del av svaret ligger faktiskt i att vi har lärt oss att boka billiga flyg.

Senast familjen Lif flög var tur och retur Bangkok, två veckor över påsken 2017. För det betalade vi totalt 12 326 kronor vilket jag tycker är ett bra pris för en hel familj. Jag vet många som betalat mer än det dubbla för sin familjs flygbiljetter till Thailand. Hur lyckades jag då hitta dessa biljetter? Jag kombinerad tips nummer 3, 5 och 6 nedan.

I höst kommer familjen åka till Sydafrika på höstlovet och veckan efter. Vi flyger in till Johannesburg och hem från Kapstaden. Totalt har vi betalat 14 130 kronor för dessa biljetter. Här ligger allt i tips nummer 1.

Det finns så klart en massa olika sätt att hitta billiga biljetter men här följer mina 7 bästa tips:

1. Kampanjer från flygbolag

Alla flygbolag har kampanjer. Nu finns det säkert något udda lågprisbolag som inte kör med det men förutom just detta bolag, så har alla andra flygbolag kampanjer under olika tidpunkter på året. Det kan vara allt från ”halva priset” på en rad destinationer till att bolaget promotor en specifik destination och sänker priset på just den rutten.

Kampanjen som gjorde att vår familj kan flyga billigt till Sydafrika i höst, var flygbolaget Qatars kampanj, Kids fly free som de har haft återkommande flera gånger. Den går ut på att ett barn per vuxen endast betalar skatter och avgifter som i det här fallet låg på överkomliga 643 kronor per barn. Kruxet är att den bara pågår under en vecka så det gäller att var beslutssnabb när en kampanj väl kommer. Ett bra sätt att få reda på när kampanjerna pågår är att anmäla sig till olika flygbolags nyhetsbrev och på så sett få ett mejl när det är dags.

2. Var flexibel i datum

Om man har möjligheten att vara flexibel med datum för sitt resande så kan det löna sig. Man kanske har fem veckors semester på sommaren och vet att man vill åka en vecka till Grekland men när spelar mindre roll. Då kan man prova att använda lågpriskalenderfunktion som finns på flera bokningssajters och flygbolags webbplatser. Man kan helt enkelt snabbt se vilka dagar och avgångar som är billigast under till exempel juli månad. Finns ingen renodlad lågpriskalender så brukar man i alla fall kunna klicka i att ens sökning ska gälla även angränsande (3 eller 5) dagar.

3. Var påläst

Om du regelbundet kollar flygbiljetter till olika resmål som du är intresserad av så bygger du upp en kunskap om vad som är dyrt, ok och vad som är riktigt bra pris. Allt för att kunna slå till när priset är superduperbra utan att tveka och känna sig osäker om priset verkligen är bra eller om det går att få bättre en annan dag. Tvekar du kan priset var högre i morgon.

4. Var flexibel i resmål/flygplats

Ofta kan man ju hitta billiga flygbiljetter/erbjudanden om söker fritt över värden, om det inte är så nog om man hamnar i London, Berlin eller Barcelona för sin cityweekend. Men det man också kan vara, är flexibel i vilken flygplats man flyger till. Ska man till exempel till Thailand på solsemester ska man inte låsa sig vid att söka flygbiljetter till Bangkok och Phuket utan se lite vidare. Kanske hittar du ett billigt flyg till Singapore eller Kuala Lumpur och bokar sen en lågprisbiljett upp till Krabi. Eller hittar du billiga flygbiljetter till Washington och tar sen bussen upp till New York. På köpet får du se lite mer av USA.

5. Boka rätt tid

Det finns massor av statistik på vilken tid, veckodag och hur långt innan du ska boka din resa för att få bästa pris. När jag har läsa om olika undersökningar tycker jag nog att de inte ger en entydig sanning. En undersökning visar att det är bäst att boka på tisdagar en annan att veckodag inte spelar någon roll. En undersökning säger att långflyg ska du boka nio månader innan, en annan 200 dagar, och så vidare. Och på något ställe läste jag att det bara är en myt att tiden på dygnet när du bokar skulle ha en påverkan på priset. Men det jag tycker att flera undersökningar kommit fram till är att ha din flygdag i början av veckan är billigare än fram emot slutet. Med min egen, klart begränsade undersökning i frågan, så tycker i alla fall jag är nio månader innan långflyg brukar ge bra pris.

6. Var inte rädd för mindre vanliga flygbolag

Jag tycker mig se i olika resegrupper på Facebook att familjer drar sig för att åka med mindre kända flygbolag och i stället väljer att lägga på åtskilliga tusenlappar för att få åka med storbolag som KLM, Lufthansa och Thaiairways. Det kan man absolut göra om man vill men jag har haft både bättre och sämre flighter med dessa bolag, precis som jag haft med mindre kända bolag. Och visst maten har oftare varit dålig på ”sämre” bolag och avsaknad av individuell skärmar i stolen framför förekommer oftare. Men jag har min dator/telefon, ungarna sina iPads med nynertankade spel och filmer. Snacks kan jag packa ner i handbagaget och för en prisskillnad på 5 000–10 000 kronor för hela familjen kan vi, under hela vår vistelse, äta väldigt god mat på vårt resmål istället.

7. Möjligen rensa cashen/använda utländsk IP-adress

Jag läser ofta att man ska tömma casheminnet på sin dator när man söker efter flygbiljetter. Att bokningssajterna lämnar cookies på din dator och söker du igen efter samma resmål så ”vet” bokningssajten att du är intresserad och höjer automatiskt priset.  Ett annat trick ska var att använda en annan dator när du väl ska boka. En som inte gjort massa sökningar tidigare. Men helt ärligt så har jag inte märkt av detta. Jag har testat med att både tömma cashen i tid och otid och att boka från en helt annat dator helt utan koppling till mig som person eller mina sökvanor men jag har aldrig märkt att det har gjort någon direkt skillnad. Men för andra kanske det har betydelse så det kan vara värt ett försök.

Har också läst att ett bra tips kan vara att koppla din dator via en utländsk IP-adress. Jag har inte testat det själv men det kanske är läge att göra inför nästa flygbiljettsjakt.

Någon annan som har något bra tips att komplettera med?

Follow my blog with Bloglovin

4 reaktioner till “7 tips på hur man bokar billigt flyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.