Dagsutflykt till Vaxholm

  • Utflyktsmål: Vaxholm
  • Tid: slutet av maj 2017
  • Längd: ½-dag (lunch–kväll)
  • Barnens ålder: 4, 6, 7 resp 9 år

Vaxholm är en liten söt skärgårdsstad som är ett lagom utflyktsmål från Stockholm. Vi åkte dit tillsammans med vänner en dag i slutet av maj.

Vi valde bilen den här gången men ett bra sätt att få uppleva mer av skärgården är att ta färjan från stan. Och det där med färja hade kanske inte varit så dumt kom vi på när det var dags att bli av med bilen. Familjen Lif hade flax och en bil lämnade precis framför nosen på oss, våra kompisar fick fortsätta leta men hamnade tillslut en bit ifrån.

När vi alla väl var samlade tog vi elfärjan över till Vaxholms kastell. Det tog bara några minuter att åka över och färjan går enligt tidtabell var 15:e minut även om jag tyckte det kändes som den gick oftare.

IMG_2118
I väntan på elfärjan till kastellet.
IMG_2126
Utsikt från kastellet mot Vaxholm.

Efter att ha beundrat utsikten vid kanonerna gick vi in på kastellgården där det både finns en bistro och ett B&B men det vi fastande för var plankan eller ”Walk the plank” som de så käckt döpt aktiviteten till. Efter att ha vandrat upp för de 95 trappstegen får man, iförd hjälm och sele, klättra ut genom fönstret på en planka. När man samlat tillräckligt med mod är det bara att ta klivet ut och fångas upp i selen innan man landar tryggt på marken igen. Vi var fyra som gick upp, tre som gick ner och en som hoppade.

IMG_2134
Walk the plank!

Efter detta nervpirrande kände vi att det var läge för matsäck, så vi bredde ut våra filtar i gräset med utsikt över vattnet. Egentligen hade vi planerat att se mer av kastellet men solen värmde så skönt och ungarna sprang omkring och lekte så glatt så vi vuxna blev kvar på våra filtar.

Men efter ett par timmar på kastellet var det ändå dags att ta elfärjan tillbaka till Waxholm och bege oss vidare till Norrhamnsbadet. De fyra galna ungarna tvekade inte utan sprang tjoande ut i det iskalla vattnet. Övriga ägnade sig åt att fotografera.

IMG_2202
Badtokiga ungar vid Norrhamnsbadet.

Till middag hade vi bokat bord på restaurangen Sva Marga mat, som har en ekologisk profil. Vi fick ett långbord på uteserveringen och kunde njuta av en god middag. Efterrätten serverades sen på våra vänners altan i Sollentuna, där vi satt ute och mös till sen kväll. Det är galet hur underbar en varm vårdag kan vara!

Länkar:

2 reaktioner till “Dagsutflykt till Vaxholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.