Utflykter – Koh Chang april 2017

 • Resmål: Koh Chang, Thailand
 • Tidpunkt: april 2017
 • Resans längd: 15 dagar
 • Ålder på barnen: 4 och 7 år

Även om Koh Chang är elefantön (Chang=elefant på thai) så vald vi att inte göra några aktiviteter med elefanter. Efter att ha läst allt för mycket om hur elefanterna behandlas för att vi människor ska bli underhållna av dem så kändes valet lätt. Hoppas att du också tänker så inför din resa!

Koh Wai

Efter att vi bestämt oss för att besöka någon av de närliggande öarna, googlade vi oss fram och valet föll på Koh Wai. Paradisisk men inte helt öde. Vi ”skräddarsydde” en tur med en utflyktsbokare som låg på huvudgatan, nära vårt hotell. På morgonen blev vi upphämtade och körda till Bang Bao-piren där en full speedboat väntade men på något sätt lyckades de trycka ihop alla så att ytterligare åtta personer fick plats. Full fart iväg och efter cirka 20 minuter var vi framme vid Koh Wai.

Speedboaten stannade en bit ut och vårt sällskap fick klättra över i en liten jolle som tog oss in till ön. Först kändes det som vi hamnat helt fel och gått i land i någons trädgård men efter att ha hälsat på damen med katten så knallade vi vidare längst en stig som ledde till en fin strand där vi bestämde oss för att stanna. På stranden fanns fem bungalows för uthyrning, enkla men med en fantastisk utsikt. Dit skulle jag kunna tänka mig att komma tillbaka för ett par nätter.

Efter bad och snorkling (äntligen en strand där det gick att snorkla) gick vi stigen tillbaka, vinkade åt damen (nu utan katt) och passerade vidare till en restaurang för lunch. Just den här dagen var jag inte på topp så jag hängde mest på restaurangens toalett och tyckte det var rätt skönt att det inte kom någon speedboat för att hämta upp oss på utsatt tid. Men efter ett telefonsamtal fick vi besked om att båten var en timme försenad och när en timme passerat blev vi utskjutsade igen med den lilla jollen för att klättra på den, även nu, fulla speedboaten.

Själv kan jag tyvärr inte säga att det var en mysig dag men övriga i sällskapet var mycket nöjda. Så är du på Koh Chang, missa inte att ta en sväng ut till närliggande öar.

IMG_1345
Roger och ungarna njuter av snarkningen på Koh Wai, även om ungarna klagade på avsaknaden av hajar.
IMG_1346
Två av de fem bungarna på stranden på Koh Wai.

Klong Plu Waterfall

En dag tog vi våra moppar för att besöka ett av vattenfallen på Koh Chang, Klong Plu Waterfall. Vill man inte köra moppe så går det bra att åka med de vita buss/taxi-bilarna. Vattenfallet ligger inom nationalparken och det är därför en avgift för att besöka fallet och det är också öppettider att hålla sig till. 8.00–17.00 när vi var där och priset låg på 200 b för vuxna och 100 b för barn. Vi betalde också några bath för att parkera mopparna.

Sen är det bara att följa stigen fram till vattenfallet, 600 meter lätt uppför. Funkar inte med vagn utan det är bärstol/-sele som gäller om man har mindre barn. Stigen leder sen vidare i en cirkel tillbaka men vi valde att gå tillbaka samma väg som vi kom.

Nedanför vattenfallet finns en ”damm” där du kan ta dig ett dopp. Med sina 28 grader var det klart uppfriskande jämför med havets 32–34 grader. I vattnet fanns det, förutom en hel del turister, även ett gäng fiskar som roade sig med att kalas på turisternas döda hud. Först tyckte ungarna att fiskarna var lite för otäcka men efter ett tag insåg vi att det var bara de minsta fiskarna som åt, de stora simmade mest omkring och tittade på oss. Ett gratis ”fish spa” helt enkelt.

IMG_1467
Det är en lätt hike upp till vattenfallet men vi blev ändå rätt svettigt i värmen.
IMG_1482
Klong Plu Waterfall, kanske inte så mäktigt i torra månaden april men väl värt ett besök.
IMG_1492
Gratis fiskspa.

Dykning

Roger och jag var ute och dök var sin dag. Tanken var nog att det skulle ha blivit fler dagar men dykningen var helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi valde att dyka med Scandinavian Chang Diving Center, fram för allt för att det utgick från Klong Prao-stranden där vi bodde. Båten och personalen var helt ok men inte mer än så. Sen kanske jag, som instruktör och som tidigare själv jobbat i Thailand, har ganska höga krav. Det var inte riktigt så där välkomnande som det kan vara och jag hittade mer saker att visa gruppen än vår guide. Men över lag var både Roger och jag nöjda med våra dykdagar och med att komma i vattnet och se en och annan favorit bland de tropiska fiskarna.

DCIM100GOPRO
Bästa dyket var på det 100 meter långa vraket HTMS Chang.

Bang Bao och Klong Kloi beach

En dag hoppade vi alla på en av öns buss/taxi-bilar och begav oss ner till stranden Klong Kloi som ligger vid den lilla byn Bang Bao. Byn i sig är framför allt den långa piren som kantas av restauranger och affärer. Här hade jag gärna spenderat lite mer tid och kanske ätit middag någon dag. Stranden ligger cirka 1 km öster ut och vi spenderade en halvdag där. I början var det stranden lite stenig men det var bara att gå lite längre bort så var det bra bad med turkost vatten om än inte kristallklart. Vi åt både god lunch och eftermiddagsfika innan vi tog buss/taxin tillbaka till vår egen strand Klong Prao.

IMG_1125
Klong Kloi beach.

White Sand beach

White Sand ska vara den mest livliga stranden på Koh Chang och det var det nog även när vi var där, men eftersom det var väldigt lite turister på hela ön så var också vår dag på White Sand ganska lugn med få turister. Vi åt en mysig lunch på 15 Palms och badade sen i det vi tyckte var det finaste vattnet blad de stränder vi besökte på Koh Chang.

Utkikspunkt

Mellan Kai Bae och Lonely finns en utkikspunkt värd ett stopp. Vi åkte dit för att fånga solnedgången och äta middag på restaurangen/resorten som ligger bredvid.

IMG_1546
Bästa barnen i solnedgången.
IMG_1809
Det fanns också en del nyfikna apor att titta på.
IMG_1808
Familjen Lif väntar på middagen.

Lonely beach

Ungefär halvvägs mellan ”vår” strand Klong Prao och piren Bang Bao längst söder ut ligger en mindre strand som heter Lonely beach. Den blev en halvdagsutflykt för oss och våra moppar.

Som namnet antyder så är det en av de lugnare stränderna om än inte enslig. Roger och jag tog var sin fruktshake och ungarna kalasade på glass innan vi badade i vågorna som fanns på den här stranden. Vet inte om det alltid är vågor på Lonely beach men just då var det en kul variation för ungarna och deras poolbad. Ute över havet kunde vi se hur regnet rörde sig in mot land så avslutningen blev lite abrupt för backarna på Koh Chang är inte att leka med när vägbanorna blir blöta. Vi klarade oss precis med bara några regnstänk.

IMG_1635
Lonley beach.

7 reaktioner till “Utflykter – Koh Chang april 2017

  1. Jag ör väldigt bra på västkusten i Thailand (eftersom jag bott och jobbat där) men området kring Koh Chang har jag mindre erfarenhet av. Själva Koh Chang är turistigt (ja inte som t ex Phuket) men både fastlandet och de mindre öarna i området tror jag mycket på.

   Gilla

 1. Bra beslut. Djuren måste alltid komma i första hand, dom är inte till för att vi människor ska bli underhållna. Ett tips om man ändå vill vara nära djur är att söka upp ett animal rescue center, då går oftast (kolla upp det först) inträdespengarna till djurmat och ibland kan man få jobba några timmar med att mata och städa burar. Jag gjorde det i Costa Rica och Vietnam.

  Gilla

  1. Ja rescue centers kan absolut vara ett bra alternativ. Sköts de rätt så är det toppen. Har hört att det ska finnas ett på Koh Chang också men jag har även hört att det finns oseriösa sådana. Man får helt enkelt läsa på ordentligt innan. ❤🐘

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.