Prova nytt – Koh Chang april 2017

  • Resmål: Koh Chang, Thailand
  • Tidpunkt: april 2017
  • Resans längd: 15 dagar
  • Ålder på barnen: 4 och 7 år
  • Flyg: Ukraine International Airlines (bokat via flygstolen.se) och Bangkok Airways (bokat supersavertravel.se)
    Boende: Centara Koh Chang Tropicana Resort (bokat direkt med hotellet)

Eftersom det var min fyrtioelfte resa till Thailand, Rogers fjärde, Morris tredje och Rufus andra, kände vi att det var dags att prova något nytt den här gången. Nyheterna blev ett nytt resemål (Koh Chang), att resa med en annan familj (familjen M) och att bo på en stor resort (Centara Koh Chang Tropicana Resort).

Taxi–flyg–flyg–flyg–minibuss–färja–minibuss

En stund innan avfärd hemifrån insåg jag plötsligt att jag nog räknat lite fel och bokat taxin en timme för sent. Men efter några fula ord och några djupandningar så landade vi i att det inte var hela världen. Vi hade planerat att vara i ”mycket god tid” på Arlanda men som bara blev i ”god tid”. Vi hann i alla fall med det vi skulle och satte oss mätta och glada på första flighten som tog oss till Kiev. Efter ett snabbt (55 min) byte så var det dags för långflygningen till Bangkok. Även om vi reste tillsammans med familjen M så valde vi att boka sittplatser en bit ifrån varandra. Det gjorde att det var lättare för barnen att sitta still och att sova utan att hela tiden vara nyfikna på vad ungarna på raden precis framför gjorde. Och när de var vakna kunde de gå och hälsa på varandra.

IMG_1053
När man reser in i Thailand behöver man fylla i ett arrival card som vanligtvis delas ut på flyget. Inga konstigheter och informationen hittar du i ditt pass och på din biljett. Ett tips är att fylla i departure card samtidigt så slipper man glömma det och få gå ur kön till immigration på hemresan.

Från Bangkok hade vi valt att ta ytterligare ett flyg, BKK–Trat, som tar en timme. När vi ändå var på flygplatsen så kändes det som det smidigaste alternativet istället för att sätta oss cirka 5 timmar i minibuss. Väl i Trat bokade vi en minibuss för båda familjerna som tog oss till bilfärjan över till Koh Chang och sen vidare direkt till vårt hotell.

IMG_1068
Baggage claim på Trats flygplats. Att behöva vänta lite på bagaget gör inte så mycket när man få stå utomhus i skuggan och känna den första härliga värmen i Thailand.

Ukraine International Airlines (UIA)

Hur var det då att flyga med Ukraine International Airlines (UIA)? Jag har fått frågan flera gånger och mitt svar är helt ok. Det var tredje gången vi flög med dem och har inget emot att göra det igen. Minusen var maten och ”underhållningen ombord”. Maten var inte rolig på något sätt och de hade heller ingen speciell mat för barnen. Det fanns inga individuella skärmar vid varje säte utan större skärmar som visade filmer, blandat tecknade barnfilmer och vuxenfilmer. Och med vuxenfilmer menar jag actionfilmer med våld, blod och mord. Eftersom ungarna har var sin iPad så kunde de roa sig själva så problemet var mest att undvika mardrömmar genom att få dem att inte titta på vuxenfilmerna som visades.

IMG_1055
Vår mat på sträckan Kiev–Bangkok. Det runda till höger skulle föreställa kyckling.

På plussidan fanns priset. Att betala totalt strax över 12 000 kronor för fyra personer, tur&retur Bangkok över påsk, är i mitt tycke ett väldigt bra pris. Då kan jag lägga pengarna på att äta gott både på Arlanda och i Thailand och köpa några nya appar till barnens paddor istället.

Centara Koh Chang Tropicana Resort

Vårt hotell eller rättare sagt resort var väldigt fint och vi är över lag mycket nöjda med vårt boende i en ”Deluxe Ocean View Cabana”. Gästerna var en blandning av barnfamiljer och par utan barn. Vi gillade också att det hördes väldigt lite svenska pratas runt poolen, istället var det bland annat spanska, kinesiska, italienska, tyska, ryska, thai, australiensiska och amerikanska. Morris fick en fransk lekkamrat och de gjorde sig förstådda med gester och några få engelska ord. Roger och jag rättades snabbt av Morris när vi uttalade hans namn på svenskt sätt. ”Han heter faktiskt inte så!”

IMG_1320
Favoritaktiviteten, poollek.
DCIM100GOPRO
Dykbrorsorna.
IMG_1801
På hotellet var det inte bara poolbad som gällde utan det fanns även annat skoj, allt ifrån pingis och beachvolleyboll till Tv-spel och lekplats.

Det fanns två fina poolområden med bland annat en vattenrutschkana. Detta gjorde tyvärr att ungarna inte alls var så sugna på att bada i havet när vi var vid hotellet. Under hela vår vistelse var det också lågvatten på dagarna vilket inte gjorde stranden så lockande heller tyvärr. Vi tillbringade väldigt lite tid på Klong Prao-stranden men besökte flera andra stränder som var bättre under den här perioden. Vi hittade heller inget att snorkla på i närområdet.

IMG_1600
Under vår vistelse på Klong Prao beach var det hela tiden lågvatten under dagarna och först framåt kvällen kom vattnet tillbaka.
IMG_1807
Var slutar poolen och var börjar havet?
DCIM100GOPRO
Ungarna hängde gärna i poolbaren och beställde fruktshaker. Pineapple, Watermelon, Mango, Lime…

På kvällarna gick vi oftast längs stranden på Klong Prao och satte oss på någon av restaurangerna med bord ute i sanden eller till Blue Lagoon som låg en bit in i klongen (kanalen) precis vid hotellet.

IMG_1816
Gungan på Pilot restaurant på Klong Prao beach.
IMG_1805
Så här fint serverades steamed rice på Blue Lagoon.

Songkran – det thailändska nyåret

Under vår tid på Koh Chang inföll det thailändska nyåret, Songkran. Det var många år sen jag firade Songkran i Thailand senast och då började vattenkriget så smått kvällen innan och höll sen bara på den 13 april. Osäker på om det berodde på plats i Thailand eller om det hela har eskalerat men på Koh Chang firades det ordentligt i dagarna tre. Det var då omöjligt att röra sig runt på ön utan att bli dyblöt. Ungarna hade laddat länge för firandet och älskade att spruta vatten på allt och alla, både på vår resort och uppe längst huvudgatan. Vi vuxna tyckte också det var kul, i alla fall de första dagarna och så länge det inte kastades isvatten vill säga. Att få en hel hink isvatten över sig när man kör moppe känns och att olycksstatistiken skjuter i höjden dessa dagar är inte svårt att räkna ut.

IMG_1817
Vattenkriget är on! Firande av Songkran upp på huvudgatan.
IMG_1818
Även personalen på Centara var med i figthen.

Upp till Bangkok igen

För att ta oss upp till Bangkok och våra sista två nätter av resan, bokade vi en minibuss hos en av utflyktsbokarna vid huvudgatan. Från vårt hotell på Klong Prao till vårt hotell i centrala Bangkok tog det dryga 6 timmar inklusive väntetid på färjan, ett kortare matstopp och en extra kisspaus.

Att göra på Koh Chang

Under våra totalt 12 nätter på Koh Chang hann vi med, förutom åtskilliga timmar i poolen, att göra diverse utflykter på ön. Vi besökte några andra stränder, en annan ö, ett vattenfall och så dök Roger och jag. Mitt nästa blogginlägg kommer att handla om dessa utflykter på och kring Koh Chang.

DCIM100GOPRO
Vi längtar redan tillbaka!

7 reaktioner till “Prova nytt – Koh Chang april 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.