Åre på sommaren

Åre är ett av våra favoritresemål och då inte bara för skidåkning på vintern utan även på sommaren. Vi avsätter numera alltid minst en vecka för Åre, sommartid.

Vad gäller boende i Åre så varierar vi oss inte så mycket då vi är delägare i en lägenhet i Björnen. Trots att ungarna vill bo på Holiday Club, så att de kan bada i deras äventyrsbad varje dag, så blir det ändå alltid i vår underbara lägenhet.

IMG_5409
Så här fin utsikt har inte bilen varje dag direkt, men när vi är i Åre får även bilen njuta på parkeringen utanför vårt hus.

Det var faktiskt en höstvecka som avgjorde att vi köpte in oss i vår lägenhet. Vintern visste vi ju att vi gillade med bra skidåkning men efter att ha varit uppe på hösten insåg vi vilken höjdare Åre är även under andra årstider.

Vad gör vi då i Åre på sommaren? Familjen Lif är inga hard core-fjällmänniskor och det är kanske därför vi har fastat för just Åre med omnejd. Vi gillar att vara ute i naturen men det får gärna hända något mer än ”bara” vandring i en vecka. I Åre kan vi få lite av varje under veckan. Dels fantastisk fjällnatur för kortare (eller längre) vandringar, mäktiga vattenfall och vidunderlig utsikt men också fartfyllda aktiviteter så som zipline, skärmflygning och downhill på cykel. På lunchen kan vi äta vår matsäck vid en fjällbäck men till kvällen kan vi (om vi inte orkar laga mat hemma) få en högklassig middag på någon av Åres många bra restauranger. En blandning som passar familjen Lif helt enkelt.

DCIM100GOPRO
Här demonstrerar Morris hur han åker knapplift i Vargbacken på vintrarna.
IMG_6744

På torget i byn har det de senaste åren funnits en cykelbanan, en del tränar teknik med sina mountainbikes och en del kör järnet på sina sparkcyklar.
IMG_7140

Rufus och Sandra under en vandring i Björnenområdet.

Utflykter/aktiviteter

Här nedan beskriver jag olika aktiviteter som vi har provat på i och omkring Åre. För vägbeskrivning, öppettider och priser så är det lättast att googla respektive aktivitet för att se vad som gäller just nu.

Bestiga Åreskutans topp
Detta är en av våra favoritutflykter. Än så länge kör vi den ”lätta” varianten då vi börjar med att ta kabinbanan nere från byn upp till dess bergstation. På sommaren går kabinbanan varje dag från mitten/slutet av juni till augusti ut men, som sagt, googla för att få rätt öppettider. Första åren satt minstingen i bärstol men från att barnen var dryga 3 år har de kunnat gå själva upp. Från kabinbanans bergstation (1 274 m över havet) är det sen 146 meters fallhöjd upp till Åreskutans topp som ligger på 1 420 meter över havet. Sträckan att gå är runt 1 km beroende på vilken led du väljer. Rakaste vägen innebär en del klättring så med små barn brukar vi gå lite kringelikrok. Förra sommaren ägnade sig båda barnen åt pokémonjakt påväg upp på skutan. Och då inte med telefoner i händerna utan om de hittade och vidrörde en av de vitorangea ledmarkeringarna ”fångade” de en pokémon. Deras segerrop vid fångst roade en och annan vandrare den dagen.

DCIM100GOPRO
Vidunderlig utsikt från skutan när vädret är bra.
IMG_5504
Att ha snöbollskrig mitt i sommaren är kul för ungar (och vuxna).
11800484_10153020692258587_275018121760656351_n
Det är inte varje år som vi har tur med vädret. Den här turen avbröt vi då dimman bara blev tätare och tätare och vi hade svårt att se vart vi skulle gå. Och någon utsikt från toppen skulle det ju heller inte blir. Men bara ett par timmar efter att vi kommit ner så klarnade det och vi kunde se toppen nere från byn.

Tännforsen/Ristafallet
Att titta på vattenfall är alltid spännande oavsett som det är i en tropisk regnskog eller i fjällnatur. Runt Åre har vi besökt två och båda är värda sina besök. Störst i Sverige anser sig Tännforsen vara och då tror jag de mäter ytan. Från parkeringen där det också finns en butik/café/restaurang går man en kort promenad genom skogen bort till fallet och man kan höra på långt håll att man är på rätt väg. Maffigt är nog ordet som först dyker upp i huvudet. Jag har sett både större och högre fall i andra delar av världen men Tännforsen är ändå maffig.

DCIM100GOPRO
Inte alltid lätt att få till en familjeselfie… Här vid Tännforsen.

Tännforsen ligger åt Norge till från Åre sett men åker man åt andra hållet kan man besöka Ristafallet. Det är precis som Tännforsen en del av Indalsälven men lite mindre. Det som gör fallet speciellt är att Ronja Rövardotter spelades in där. Ristafallet är helt enkelt Glupafallet.

IMG_6786
Morris klarade sig undan vildvittrorna vid Ristafallet.

Trollstigen
Åres antagligen barnvänligaste vandringsled heter Trollstigen (led 212). Den går att gå åt båda håll men lättast är uppifrån och ner och då tar man bergbanan från torget upp till hotell Fjällgården. Där kan man ju alltid köpa en glass innan man ger sig iväg på vandringen. Leden går längs Mörtviksån och är 1,2 km. Längst hela vägen finns det saker för ungarna att titta på och skyltar med berättelser för oss vuxna att läsa högt ifrån. Man kan sammanfatta leden med att den gör skäl för sitt namn.

IMG_9855
Vilopaus längs Trollstigen.

Zipline
En påsk för ett par år sedan gjord Morris illa sitt knä i slalombacken och för att trösta en väldigt ledsen Morris försökte vi hitta någon annan aktivitet som skulle passa. Vi provade då Zipline för första gången och ”det roligaste jag gjort i hela mitt liv” enligt Morris så har det blivit fler gånger och då även på sommaren. Zipline är, enkelt förklarat, att man hänger i en klättersele och åker linbanan mellan träd. Vi har åkt den gröna leden som är mer familjeanpassad (de har inte varit så strikta med minimilängden på 120 cm) än den svarta som har en minivikt på 50 kg.

IMG_9710
Här åker Morris zipline på sommaren men det funkar även på vintern.

Nulltjärn
Ett par somrar har vi haft så varmt att ligga på stranden har lockat. En av våra favoriter har då varit Nulltjärn. Sandstrand, långgrunt, grillplatser och fantastisk vy med berg i bakgrunden.

IMG_5539
Nulltjärns strand.

Mountain cart
Mountain cart var förra sommarens nyhet för familjen Lif. Men wow vilken nyhet. Vi hade sett det tidigare men tänkt att ungarna var lite för små men när de var 3,5 respektive 6,5 år så funkade det kalas för oss. Bör kanske säga att våra ungar gillar när det är fart och fläkt.

Vi bokade in oss på en grön tur då den svarta hade en åldersgräns på 15 år. För att få köra själv på den gröna turen var åldersgränsen 8 år och en längdgräns på 140 cm. Morris och Rufus hade en bra bit kvar så i stället fick de sitta i knä på oss föräldrar. Ett stort plus var att de då fick vara med på aktiviteten gratis så för oss som familj var det en ganska prisvärd aktivitet.

Vi samlades bredvid kabinbanans dalstation och fick tröja, hjälm och glasögon och efter en kort genomgång var det dags att ta våra mountain carts och bege oss till liften. Vi hängde på våra trehjulingar och åkte sittliften upp på Hummeln innan det var dags att köra vårt åk. Varje tur tar totalt 1-2 timmar inklusive genomgång och då gör man ett åk.

Jag och Roger hade trott att det skulle gå ganska lugnt och försiktigt och att vi som vuxna inte skulle få ut så mycket av det förutom att se glädjen hos våra barn, men så fel vi hade. Vi tyckte båda att det var skitkul. Det beror säkert mycket på gruppen men vi kunde vänta lite medan den andra familjen som var med åkte först och sen åkte vi efter och kunde stå på ganska bra. Och sladda i kurvorna. Mountain cart kommer vi absolut åka igen!

Åre
Innan vi startade.
IMG_6891
I liften på väg upp.
IMG_6892
Full fart ner.

Rida islandshäst
Jag har ridit islandshäst ett par gånger kring Åre, dels i Ottsjö och dels i Huså. Båda alternativen har varit bra även om jag kanske tycker naturen kring Ottsjö var något bättre. Våra ungar som inte alls är ridvana är än så länge för unga men snart så kan de hänga med.

IMG_5518
Rida islandshäst är ett härligt sätt att komma ut i naturen. Denna dag tyvärr lite dimmig.

Skärmflyg – tandem
Skärmflyg kanske inte är den självklara barnaktiviteten men när Roger bestämde sig för att testa så fick även jag och ungarna en härlig eftermiddag på berget. Det var samling strax nedanför VM8:an för genomgång för Roger och glassätning för oss andra. Sen åkte vi gemensamt upp med liftarna till startplatsen som var nära kabinbanans bergsstation. Roger och hans pilot förberedde sig och jag och ungarna satt i solen och spanade på alla som flög före dem. På vägen ner delade vi på oss. Roger flög (jag har fått lära mig att det heter flyga och inte hoppa) och jag och ungarna tog oss ner med litrarna igen till utgångspunkten. Själv är jag väldigt sugen på att prova i sommar och även Morris har pratat om att han vill prova så fort han har åldern inne (8 år).

IMG_9903
Roger och hans pilot förbereder sin flygning.
11825963_10153032742288587_7402795647560442826_n
En flygande Roger.

Holiday Clubs äventyrsbad
Våra ungar mer eller mindre kräver ett besök på Holiday Clubs äventyrsbad varje sommar i Åre. Vi hänger på för det är helt ok för oss vuxna också. Olika poler som passar alla från bebis till vuxen och med tillhörande rutschkanor. Eller varför inte slappa lite i bubbelpoolerna eller bastun. Ett extra plus för oss barnfamiljer är omklädningsrummet som är unisex (finns omklädningshytter för den som önskar) där hela familjen kan dela på väskor, hårborstar och så vidare.

Downhill
Innan Roger lyckades dra av sitt korsband en vinterdag i Åre så hann han prova på downhill sommaren innan. Han gick en introduktion och hyrde cykel och utrustning. Förutom kabinbanan och gondolen så går även flera sittlifter upp på berget. På sommaren får de ställningar på sidan där man hakar på cyklarna. Sen är det bara att ge sig iväg nerför allt efter sin egen förmåga. Roger var otroligt nöjd med dagen och vi hoppas kunna göra det tillsammans med ungarna om några år. Och då med ett rejält knäskydd för Rogers del.

DCIM100GOPRO
Downhill-Roger.

Njarka sameläger
Till Njarka sameläger kan man åka för att få en inblick i och lära sig mer om samers liv idag. Man kan antingen vara där över dagen eller övernatta i något av deras boendealternativ. Vi har bara provat på en dagsutflykt men har funderingar på att göra en övernattningen någon gång. Ungarna tyckte det var kul att få lära sig att kasta lasso och få en skymt av renarna. Vi lånade också en kanot och paddlade en stund i viken. En skön och avslappnad dag.

Fjällmaraton
På sommaren går det ett fjällmaraton i Åre-området. Det håller på under en vecka ungefär och förutom själva maratonet så finns det även andra sträckor att tävla som till exempel Vertical K där starten går på torget och målet ligger på skutans topp. Ett år lyckades vi tajma in så att ungarna fick springa barnvarianten, då 800 meter i skogsterräng. Både ungarna, som då var 2,5 respektive 5,5 år och vi vuxna tycket det var väldigt kul. Något lopp för två otränade småbarnsföräldrar har de dock inte så Roger och jag har ännu inte deltagit.

IMG_9963
En lite nervös deltagare inför starten i sitt första ”maraton”. 800 meter tog sig denna 2,5-åring runt med en ivrigt påhejande pappa som sällskap.
IMG_9977
Morris kämpade tapper bland mygg och knott.
IMG_6806
Ett annat år beskådade vi starten i Vertical K på Åre torg.

 

6 reaktioner till “Åre på sommaren

 1. Men så himla kul – älskar också Åre och ny (-gammal) frälst i sommaraktiviteterna. Vi åker upp på torsdag nästa vecka, och ska flytta in i vår nyinköpta lägenhet. Peppen alltså!
  Så vi överlappar med några dagar då? Kanske sammanstrålas på torget över ett varv sparkcykel eller två 🙂

  (PS alltså jag är nog trög men lägger ihop ett och ett först nu – före detta ruff&morr?)

  Gilla

  1. Grattis till ert köp Lisa! Jag tror inte ni kommer ångra er. Vi är såå nöjda med vår lägenhet i Björnen (om än bara ägare till en andel). Vi blir kvar till på söndag så det vore jättekul att ses en sväng. Mina föräldrar är med några dagar men åker hem tidigare. Vi kan väl höras? Jag kör för övrigt svenska resebloggares IG i början av veckan. Och ja jag är ruff&morr också men du är absolut inte trög. Går ju inte riktigt att räkna ut ju. Ett annat av mina projekt som dock är lite sovande just nu. Man hinner ju liksom inte men allt man vill i livet…

   Gilla

   1. Var inne flera gånger och såg så fina kläder där verkligen, men allra mest gilaed jag nog kontot pga superfina och inspirerande bilder från Åre. Haha! 😛 (alltså ta det som en komplimang för Åre-inspirationen)
    Vi hörs av via IG osv. Ha så fint så länge!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.