3 månader i Asien med två barn

 • Resmål: Asien (Kina, Thailand, Malaysia, Singapore, Hongkong och Macau)
 • Tidpunkt: december 2013–februari 2014
 • Reselängd: 3 månader
 • Ålder på barnet: de fyllde 1 resp 4 år under resan
 • Blogg: Lifs i Asien (www.lifsiasien.wordpress.com)

Under vår föräldraledighet med Rufus så passade vi på att åka på en långresa när jag och Roger byttes av på hemmafronten. I början av vår resa hade vi också sällskap av min mamma och min faster.

Under hela resan bloggade vi och vill ni läsa mer i detalj om resan så finns bloggen Lifs i Asien här.

Peking, Kina
Avfärden från Sverige skedde på annandagen och första stoppet var Kina och Peking. I början hade vi problem med vårt boende som var bokat via bookings.com. Det fanns helt enkelt inte tillgängligt när vi kom dit. Mindre roligt efter en lång flygresa och med ungar, en mormor, en faster och packning för tre månader. Det ordnade sig hjälpligt tillslut även om jag inte är speciellt nöjd med hur bookings.com skötte det hela.

Vi tillbringade knappa två veckor i Peking och besökte bland annat kinesiska muren, Himmelska fridens torg och Förbjudna staden. Förutom besöken på alla sevärdheter så promenerade vi också mycket runt i staden.

Just Peking var nog inte ungarnas favorit på våra tre månader i Asien men så fort vi reste vidare till solen och badandet i Thailand blev det betydligt mer nöjda.

IMG_6795
Mutianyu hette den del av muren som vi besökte och den låg cirka 8 mil från Peking.
IMG_6884
Rufus sover gott på muren i sin bärstol.
IMG_6727_2
I Peking upptäckte Morris att nudelsoppa var toppen. Det håller i sig än.
IMG_6994_2
Himmelska fridens torg. Och jag tog seden dit jag kommit och gör v-tecken vid fotografering.

Klong Heang, Krabi, Thailand
Efter en ganska turbulent avfärd till flygplatsen i Peking då vår bokade minibuss inte kom och Roger fick jaga taxibilar mitt i natten i ett bostadsområde, var vi i alla fall påväg. Efter en mellanlandning i Kuala Lumpur landade vi så i Krabiprovinsen i Thailand. Där hade vi hyrt en bungalow i Klong Heang för två månader. Klong Heang ligger bredvid turistorten Ao Nang på fastlandets västra sida. Vår bunge var en av nio som ligger tillsammans med en pool (saltvatten) och en liten restaurang. Stället heter Baan Sawan och där trivdes vi väldigt bra.

img_8684
Vi blev uppgraderade på vägen mellan Peking och Kuala Lumpur. Väldigt skönt att kunna sova ordentligt.
img_8934
Ingången till vårt boende på Baan Sawan i Klong Heang.

Dagarna tillbringade vi mest bandandes och med ett klart lugnare tempo än hemma i Sverige. Ett väldigt härligt sätta att komma varandra närmare och växa som familj. Våra dagar kunde se ut ungefär så här:

 • Frukost på altanen bestående av yoghurt, smörgås och färsk frukt.
 • Ta mopparna in till Ao Nang för att ta en longtail-båt bort till Phra Nang beach.
 • Badlek i havet för att sen gå bort och köpa lite lunch (t ex grillad majskolv, kyckling och ris) i någon av longtail-båtarna som hade matservering. Efter lunch middagsvila i skuggan av de väldiga lime stone-klipporna.
 • Ta båten tillbaka till Ao Nang för att åka hem en stund och bada i poolen.
 • Efter fruktstund och lek på altanen åka in till Ao Nang för att beundra utsikten och äta middag på t ex Lae Lay Grill.
 • Dags att åka hem igen och lägga ner en redan sovande Rufus och läsa godnattsaga för Morris.
 • Slappa i soffan med var sin dator och planera nästa avstickare.
img_8701
Frukost på altanen.
img_8748
Ao Nang beach.
img_8730
Phra Nang beach. Dit kommer man med longtail-båt från Ao Nang.
img_8856
Rufus blir uppvaktad på Lae Lay Grill. Rött och lockigt hår är grejen i Asien…
img_8878
Morris självförtroende växte enormt under resan, speciellt när han gjorde sig förstådd på engelska eller med kropsspråk. Här beställer han själv två stycken bananpannkakor.
img_8871
Den här fina draken köpte vi i Peking och här flygs den på Nopparat Thara beach mellan Ao Nang och Klong Heang.

 

 

Singapore och en dag i Malaysia
Mitt i våra två månader i Thailand var det dags för en avstickare till Singapore. Dels för att få nya stämplar i passet och dels för att få variation från strandliv till storstad. Från Krabi går det smidigt att flyga till Singapore och det tar 1 timme och 40 minuter ungefär. I Singapore stannade vi fyra nätter och bodde i utkanten av de arabiska kvarteren. Under dessa dagar hann vi med en del shopping, äta jordnötter och dricka Singapore Slings på Raffles hotel, promenera runt i stan, besöka Universal Studios och göra en dagsutflykt till Legoland i Malaysia. Men största händelsen i Singapore var nog trots allt att Rufus började gå. Helt plötsligt en kväll på hotellrummet släppte han taget och började gå.

img_9275
Framför moskén som låg bredvid vårt hotel.
img_9278
Universal Studios ute på Sentosa.
img_9315
Och Legoland i Malaysia. Hit köpte vi en paketresa med buss t&r och inträde.

Dykresa Similan
Tillbaka i Klong Heang igen var det bara att tvätta och packa om för åka iväg på en dykliveaboard i 5 dagar. Det vill säga vi skulle bo på en båt och ägna oss åt att dyka. Och detta med två små barn. Det låter kanske galet men vi hade det underbart och det är absolut görligt även med barn. Läs mer om våra dagar på Similan här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Koh Lanta
Nästa avstickare gick till Koh Lanta. Vi hyrde bil och begav oss ner till ön som älskas av så många svenskar. Jag har varit där flera gånger men ännu inte riktigt förstått dess storhet men jag ger mig inte så lätt så det blir säkert flera besök. Några kompisar var där så vi passade på att få en minisemester på deras hotell. Där fanns det två sötvattenpooler så det blev betydligt bättre undervattensbilder där än i vår saltvattenpool. Det blev mysiga middagar och promenader på stranden innan vi tog bilen tillbaka till Klong Heang igen.

img_0003
Familjen Lif på Klong Dao.
DCIM100GOPRO
En dykande Rufus.
20140223-204617
När man är iväg från Sverige en längre tid så kan man bli bra sugen på en del svenska saker. Lycka när man kan köpa lite svenskt smågodis på Koh Lanta.

Hongkong och Macau
Efter två månader i Thailand var det dags att packa ihop och dra vidare till Hongkong. Senast vi var där var Morris 1 år och hamnade på sjukhus så jag hann inte visa familjen så mycket av staden jag själv bott i under en kort period. Den här gången skulle de gå bättre. Första veckan bodde vi i en lägenhet på Hongkong island som vi hyrt av genom roomorama.com (ungefär som airbnb). Vår hyresvärd var väldigt hjälpsam och hade till och med köpt små välkomstpresenter till ungarna. Efter den första veckan i Hongkong flyttade vi över vårt pick och pack till ett hotell på fastlandssidan.

I Hongkong hann vi med en hel del. Vi gick på museum, lekte i lekparker, shoppade, åkte till Disneyland, var på Ocean world, tog linbanan till Tian Tan Buddha och promenerade uppe på the Peak. En dag tog vi också snabbfärjan till Macau.

Vi hade inte det bästa vädret under våra dagar i Hongkong så vi hoppade till exempel en tur ut i skärgården. Det får vi helt enkelt spara till nästa resa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

2 reaktioner till “3 månader i Asien med två barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.