Upplev Island med barn

 • Resmål: Island
 • Tidpunkt: juli 2016
 • Resans längd: 1 vecka
 • Ålder på barnen: 3 och 6 år
 • Flyg: Wow Air – Hyrbil: Budget – Boende: Airbnb

Ett av resmålen sommaren 2016 var Island. Och så här i efterhand så tycker både jag och Roger att detta var en av våra mest lyckade resor. Vi köpte flygbiljetter med isländska lågprisbolaget WOW Air som då flög från Västerås men numera flyger från Arlanda. Att flyga från Västerås var annars väldigt smidigt. Dryga timmen med bil från Stockholm, flygplatsen direkt vid avfarten från E18 och prisvärd långtidsparkering precis invid avgångshallen.

IMG_5826
Mot Island!

När vi planerade vår resa så fanns det väldigt mycket vi ville se och uppleva så vi fick lova att sålla en del. Första idén var också att vi skulle hyra husbil och köra runt ön. Efter mycket letande så hittade vi inget alternativ på husbil som rymdes inom vår budget och efter lite mer researchande så insåg vi att det mesta vi vill göra fanns inom dagsutflyktsavstånd från Reykjavik så det slutade med vanlig hyrbil och en lägenhet i utkanten av Reykjavik.

På flygplatsen Keflavik utanför Reykjavik väntade vår hyrbil för veckan. Efter lite tjafs på grund av helt blankslitna däck på bil nr 1 så kom vi iväg med bil nummer 2. Vi åkte direkt till vår lägenhet som vi hyrt via Airbnb. Lägenheten var bottenvåningen i en suterränghus i ett vanligt villaområde i utkanten av stan. På övervåningen bodde ägarna, ett pensionerat par som hade bott några år i Sverige när hon gjorde sin AT-tjänstgöring här. Mannen var glad i att få träna på sin svenska och erbjöd tips om utflykter och vad som fanns att göra i den närmaste omgivningen.

Lägenheten bestod av två sovrum, ett badrum och ett kombinerat kök/vardagsrum. Lagom för oss men det som gjorde boende till ett toppenboende var den hänförande utsikten. 180 grader av hav. Hav från alla fönster och från vår egna uteplats.

Veckan fortlöpte med utflykter varje dag. Vi hade gott kunnat vara kvar tre fyra dagar till utan att få svårt att hitta på saker att göra. Å andra sidan gör det att vi har en orsak att snart åka tillbaka till denna fantastiska ö. Och då måste jag bara dyka.

img_5829
Utsikten från köksdörren.

Gyllene cirkeln
En dag betade vi av den kända rutten ”Den gyllene cirkeln” bestående av Geysir (gejsrar), Gullfoss (vattenfall) och Thingvellir (förkastning mellan kontinentalplattor där Alltinget grundades).

Första stoppet var Thingvellir. Där blåste det väldigt kallt men efter att ha satt på oss alla extrakläder gick vi på promenad ner i området. Mäktigt att se tyckte vi vuxna och ungarna tycke det var kul att klättra omkring bland alla stenar.

IMG_5851
Klätterapor.
IMG_5861
Vid Thingvellir fanns också a toilet with a view.

Vi åkte vidare till gejserområde där den aktivaste gejsern Strokkur visade upp sina mäktiga utbrott cirka var femte minut. Gejsern Geysir, som bidragit med sitt namn till ordet gejser, var däremot inaktiv under vårt besök.

13626376_10155001727582589_3048024142120777452_n
Stokkur med en vattenpelare på cirka 20 meter var mäktig att se. Och det kunde bli blött om vinden tog tag i vattnet.

Efter gejsrarna åkte vi vidare till vårt sista stopp, vattenfallet Gullfoss (guldfallet). Mycket imponerande och så fort vi närmades oss så omslöts vi av luft med små små vattendroppar i så våra skalkläder passade bra.

13619818_10155001723767589_8361805833731793443_n
Gullfossens fall på först 11 och sen 21 meter.

Valsafari i Ólafsvík
En sak vi fick kompromissa kring när vi valde att bo i Reykjavik var att vi fick skippa valsafari från Húsavík. Istället valde vi att ta oss några timmar i bil till Ólofsvík som anses vara nästan lika bra, mindre chans på blåval men större chans på späckhuggare (enligt vad jag lyckades googla mig till). Vi valde att åka ut med Láki tours som hade flera avgångar per dag. Som med all safari, oavsett om det sker på savannen, i djungeln, från båt eller vid dykning så handlar det både om bra guider och en stor andel tur. Morgonturen hade fått mycket av turen och lyckats se blåval men det var inte synd om oss heller. Fem kaskelottvalar, var av en nära båten, blev vårt resultat förutom många lunnefåglar. Kaskelottvalarna är världens största rovdjur och så mäktiga att få se. Bilturen mellan Reykjavik och Ólofsvík var också en upplevelse i sig med branta sluttningar, vattenfall, tunnlar och islandshästar.

13654359_10155016981007589_1915677540391037790_n
En kaskelotval som vinkar hejdå. Förutom valarna var det fantastiska vyer att titta på från båten.
IMG_6131
Alla vuxna fick låna varmfodrade galonoveraller. Det fanns även vanliga overaller till barnen men våra barnens egna kläder kändes bättre. Efter ett par timmar till havs så blev det ändå lite kallt. Det gick att gå in i båten och värma sig men pappas famn var ändå lite mysigare.

Vandring och bad i varma källor
En av de härligaste dagarna på Island var när vi vandrade för att bada i Reykjadalsá. Efter 45 minuters körning från Reykjavik parkerade vi bilen och började vår vandring rakt upp i bergen vid Reykjadalur. Vi hade packat matsäck och en del russin-, nötter och kexmutor. Magiskt vacker natur och trevliga människor längst vägen. Här och där pyste det av varma minikällor så det gällde att inte trampa fel. Runt varje krök av stigen kom en ny hänförande vy, ibland med något vattenfall i fjärran. Rufus med sina 3,5 år var nog den yngsta vandraren vi såg som inte satt i en bärstol, men han knatade på väldigt bra. För oss tog det dryga 2,5 timmar upp med pauser men bara 45 minuter ner. Morris och Rufus gick själva hela vägen upp men Rufus fick rida på våra axlar halva vägen ner. Då var han rätt trötter, lillskrutten. Själva badandet var härligt varmt även om vi inte direkt var ensamma om att ta oss ett dopp. Bäcken håller ungefär 35 grader, varmare ju längre upp du går och svalare längre ner. Ungarna blev dock lite besvikna. De hade sett framför sig bad med ”lek” men det var bara bad med ”sitta stilla”. Eller som Morris sa – jag hade aldrig gått så långt om jag vetat att badet var så tråkigt. Det var nog en smart move att vara lite vaga om badandet innan avfärd. Men med en del klättrande och möten med frigående får så tyckte barnen att det hela var helt ok i alla fall även det krävdes en del av oss vuxna för att hålla motivationen upp.

IMG_6015
Skönt att vila benen då och då.
Resized_IMG_20160712_072017
Äntligen fick vi bada.

Ett besök på närmaste badhus
Vi undersökte också närområdet kring vårt boende och en dag besökt vi det lokala utomhusbadet Sundlaug Seltjarnarness. Det fanns flera olika poolen för stora och små och en vattenrutschkana som våra ungar tyckte var kul att åka i. De termiskt uppvärmda poolerna fanns i olika temperaturer, från lagom värme för ungarna till jättevarma som man bara kunde sitta i en liten stund.

Islandshästar för alla
På Island ska man rida islandshäst. Och är man där med familjen vill man att alla ska få rida. De flesta stall vi hittade hade åldersgränser för sina turer, ofta 8 år. Inte så konstigt kanske då förutsättningarna så klart ser lite olika ut för vuxna med ridvana och en treåring utan ridvana. Men till slut hittade vi stallet Ishestar. Deras filosofi var att alla ska få rida. Jag med ridvana tog en Lava tour med cirka 2 timmars ridning, Roger och Morris tog en Family Adventures med cirka 30 minuters ridning och Rufus fick rida runt ett par varv i paddocken. Rufus var väldigt nöjd att även han fick rida och tyckte det räckte bra med sin tur. Morris och Roger var själva i sin grupp och Morris fick hjälp av en person som höll hans häst i en grimma. Min tur var väl lite av en ”löpandeband”-upplevelse. Inte så givande även om jag valde gruppen som skulle ståpå lite under turen. Men jag kan i alla fall bocka av att ha ridit islandshäst på Island.

IMG_6084
Det är ändå något speciellt att blicka ut över lavafält från ryggen på en islandshäst.
IMG_6072
Rufus iförd stallets minsta säkerhetsväst och hans snälla häst.

Blå lagunen
En av våra sista dagar på Island besökte vi Blå lagunen. Biljetter köpte vi på nätet och fick då en tid vi skulle checka in. Efter lite köande var de sen dags att hoppa i det varma och turkosa vattnet. Vi njöt om flöt runt i den väldigt stora poolen i ett par timmar. På några ställen runt poolen fanns också hinkar med lera som man fick ta av och göra sig själv en lermask. Blå lagunen är absolut en upplevelse och värt ett besök. Om än ett ganska dyrt sådant.

13669711_10155016980762589_5207610432993159959_n
Bad i Blå lagunen. Ungarna har armpuffar som var obligatoriskt för barn i åldern 2–8 år.

 

 

4 reaktioner till “Upplev Island med barn

 1. Hej!

  Vi planerar att åka på bröllopsresa till Island i september i år med två barn (då 2 och 4 år).

  Vi blev inspirerade av er reseberättelse- tack för den!

  Tänkte höra om ni möjligen har kvar uppgifter kring boendet i Reykjavik som ni bokade via Air b n b? Det lät som ett bra alternativ !

  Stort tack på förhand !

  Mvh
  Malin

  Gilla

 2. Tack så mkt för alla fina tips Kanske kan bli en resa hit med barnbarn. Hade tänkt ta med en 5 åring hit, men det varså dåliga tider att flyga på så det blev Krakow istället. Det gick bra att vara där4 dagar med en 5 åring, mkt intressant för honom. Nästa ggn den pojken åker med oss blir till Saltzburg juni 18. Själv reser jag mkt, är 63 år. Nästa srörre resa blir en kryssning i dec. Det blir min 5. Tycker det är ett mkt prisvärt sätt att resa och se intressanta platser. Köper såklart alltid på derasr reor och kommer då bra ner i pris. Vissa har så att man kan ta med två barn fritt!!

  Gilla

  1. Vad kul att du gillade mina tips om Island. Kan verkligen rekommendera landet till alla. Med eller utan barn. Finns så mycket att uppleva. Kul att du reser med ditt barnbarn. Nästa vecka ska våra barns mormor följa med oss till Sydafrika och Lesotho.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.