6 månader i Asien med en bebis

  • Resmål: Sydostasien (Thailand, Malaysia, Singapore, Kambodja, Vietnam och Hong Kong)
  • Tidpunkt: oktober 2010–mars 2011
  • Reselängd: 6 månader
  • Ålder på barnet: 7–13 mån
  • Blogg: Morris i Asien (www.morrisiasien.wordpress.com)

När jag för många år sen jobbade i Thailand som dykinstruktör träffade jag en trebarnsfamilj som var på rundresa i Sydostasien under sin föräldraledighet. Det här var långt innan mina egna barn ens var påtänkta eller pappan till dem var mött. Men jag kände direkt att det där skulle jag göra när/om jag fick barn. Tror faktiskt att jag förklarade mina planer på en av Rogers och minna första dejter och han stannade trots allt. Så efter en första dejt på Söder, förlovning på Andamanerna och bröllop invid Mälarens strand så var det dags för Morris att komma och min plan att sättas i verket.

Morris i Asien är en blogg som vi skrev i samband med vår resa så vill du läsa mer i detalj så är det bara att kika där. Här tänkte jag bara göra en sammanfattning av vårt äventyr.

img_2097
Packning för 6 månader. Till vårt försvar måste jag säga att vi hade en hel del dykutrustning med oss.

Vi började med att köpa en biljett T&R Bangkok, enkelresa till Krabi och en T&R Kuala Lumpur efter 60 dagar. Trippen till KL var för att vi skulle få till det upplägg med visum som vi hade tänkt oss. Planen var att hyra ett hus/bungalow/lägenhet i närheten av Ao Nang i Krabiprovinsen, Thailand och utifrån den göra avstickare runt om i Sydostasien.

Efter ett par dagars letande hittade vi en marklägenhet i Klong Heang som vi hyrde på 6 månader. Två rum och kök och med en stor uteplats mot en trädgård med pool. Dagarna ägnades åt att varva ner, leka med Morris, bada i havet, bada i poolen, handla mat och äta glass. Och att bara få vara i vår nyfamiljbubbla. Roger och jag dök en del också. Han tog sitt rescue-cert och jag frilansade strödagar som dykinstruktör. På kvällarna, när Morris somnat, planerade vi våra avstickarresor.

199425_10150219532522589_3970186_n
Vår lägenhet i Klong Heang. Klong Heang ligger granne i Krabiprovinsen med det mer kända Ao Nang.
img_2413
När man är iväg i 6 månader så blir det också en hel del vardagsbestyr som till exempel inhandla och laga mat. Vi gillade att botanisera bland stånden på matmarknaden i Klong Heang. Och det var inte alltid vi riktigt visste vad vi hade köp.
img_3886
Vi njöt av att Morris fick sova middag i skuggan under ett träd och vi fick titta på den här utsikten under tiden. Långt borta från en kall vinter i Sverige.
img_4561
Eftersom både jag och Roger dök en del under vår vistelse i Thailand fick Morris snällt följa med på dykbåten. Han verkade dock inte lida så mycket av detta utan var väldigt nöjd med att t ex få sitta tryggt i kaptens knä och själv köra båten.

Avstickare 1 – Bangkok, Thailand
Innan vi skulle åka på en långweekend till Kuala Lumpur efter 60 dagar så var planen att hålla oss kring Ao Nang men vädret var emot oss och vi tröttnade på allt för mycket regn och åkte upp några dagar till Bangkok för att få ett avbrott. Vi hängde mest på stan, var på Chatuchak Weekend Market, shoppade för mycket och åt god mat. Ett skönt avbrott från strandlivet i Ao Nang.

img_3109
Vi tröttnade på allt regnande och drog till Bangkok en sväng. Här ser ni baksidan på vårt hus där det normalt gick en gångväg.

Avstickare 2 – Phuket och Khao Lak, Thailand
Sen kunde vi inte riktigt hålla oss till vår resa till Kuala Lumpur så vi bestämde oss för att åka på en kortare bilsemester. Även om jag hade varit flera gånger på Phuket; en chartervecka i forntid, strönätter då och då när jag åkt ut med dykbåt till Similan Islands och under några månader när jag jobbade för UD efter tsunamin 2014 så hade jag inte sett mycket av ön. Roger bara någon natt påväg hem från Similan. Vi bodde två nätter på hotell Sensitive Hill och ägnade dagarna åt att åka kors och tvärs över ön. Efter det begav vi oss vidare till Khao Lak för att stanna en natt. Ingen av oss hade varit där så det var kul att se ett nytt ställe i Thailand. Vi promenerade runt en hel del  och besökt bland annat tsunamimuseet innan det var dags att åka tillbaka hem till Klong Heang.

img_2817
På bilsemester till Phuket och Khao Lak.

Avstickare 3 – Kuala Lumpur, Malaysia
Kring 1:a advent var det dags för vår andra avstickare, den här gången några dagar till Kuala Lumpur. Vi bodde på hotel Maya och hade utsikt över pampiga Petronas towers. Det vill säga i vårt första rum, det som Morris lyckades trasha genom att dra av en slang i badrummet så det blev översvämning. Men hotellet var snälla (chockade) och uppgraderade oss till ett väldigt stort rum, men dock utan Petronas som utsikt. Vi gick på stan, åkte skytrain, besökte en barnmässa och en skönhetstävling för guldfiskar (ja vi gick lite fel där). Vi åkte också ut till IKEA och köpte en adventsstjärna, julmust och pepparkakor. Innan det var dags att åka hem till Thailand igen blev Morris erbjuden jobb som fotomodell för en kedja av barnklädesbutiker. Vi funder hur mycket han kunde tänkas tjäna som modell. Världens vackraste barn var han ju men frågan om det kunde täcka vårt leverne i Asien några extra månader?

193511_10150219544512589_7286787_o
Morris och Petronas.
img_4173
När man reser med småbarn är det inte alltid man får sin vagn vid gaten eller att det finns lånevagnar på flygplatsen som t ex i KL. Jag tycker då att det är lättast att bära så här.

Avstickare 4 – Klong Muang, Thailand
Vi kände att vi ville hitta på något speciellt över julafton för att vi inte skulle få så mycket hemlängtan. Vi valde att åka på moppesemester. Vi packade våra moppar och åkte upp längst kusten till Klong Muang för två nätter på hotellet The Elements.

img_3535
Julafton i Klon Muang.

Avstickare 5 – Koh Muuk, Thailand
I januari kommer vänner till oss på besök till Thailand. Tillsammans gjorde vi en avstickare några dagar till Koh Muuk. En liten ”paradisö” på västkusten. Vi bodde i bungar direkt på stranden och bara njöt av lugnet och allt det fantastiskt vackra.

189575_10150219510032589_6578729_n
Utsikten från sängen.

Avstickare 6 – Singapore och Angkor Wat i Kambodja
I slutet av januari var det dags för oss att lämna Thailand igen för att att få nya stämplar i passen och varför inte passa på att uppleva något nytt också. Vi hade bokat flyg Krabi-Singapore-Siem Reap-Bangkok-Krabi. Fyra delsträckor och lika många flygbolag. Nåt jag har blivit bra på genom åren av resande är att boka billiga flyg.

I Singapore regnade det oavbrutet under hela vår vistelse men vi fick i alla fall shoppa lite längs den stora shoppinggatan Orchad street, dricka en Singapore Sling på Raffles hotel och äta god mat.

img_4423
I Singapore passade vi på att köpa på oss en del barnmat. Utbudet i Krabi var inte allt för stort. Även om vi lagade en hel del själva var det skönt att ha med sig färdig när man var iväg. Detta var fisk med grönsaker.

I Kambodja var siktet inställt på tempelområdet kring Angkor Wat utanför staden Siem Reap. Vi ordnade en guide som också fungerade som chaufför och tog oss mellan hotellet och de olika templen. Själva Angkor Wat var imponerande stort men Ta Phrom var det som var läckrast. Vi besökte också en ”floating village” där hela byn var uppbyggt på båtar/flottar. Allt från bostäder till polisstation och skola.

199197_10150219516167589_1233958_n
Ta Phrom. Dock såg vi inte till Laura Craft…
img_0746
Morris var väldigt poppis i sin bärstol vart än vi gick vid Angkor Wat.
img_1183
Skolbarn i den flytande byn.

Avstickare 7 – Hong kong och Hanoi, Vietnam
Fram i mars var det dags för vår sista avstickare innan det var dags att lämna Klong Heang och Ao Nang för hemresa till Sverige. Planen var Hong kong, Macau och Hanoi. Men efter att Morris hamnade på sjukhus i Hong kong så hoppade vi Macau och stannade i HK innan det var dags att åka vidare till Hanoi. Morris var förkyld med en halsinfektion och slog ut hans mage vilket ledde till uttorkning. Därav två nätter på sjukhus i HK. Men när han piggnat på sig fick jag chansen att visa honom och Roger staden som jag bott i en kort period 2005.

img_5311
I Hong kong hamnade Morris på sjukhus pga.
195969_10150219568317589_2901202_n
När Morris piggnat på sig så gjorde vi stan. Här med Hong kong Island i bakgrunden.

I Hanoi hade vi återigen en väldig otur med vädret. Det regnade och var 10 grader. Vi fick handla varma kläder och mest hålla oss inomhus. Men så fort det var lite uppehåll så begav vi oss ut och upplevde staden. Vi gick också på deras berömda vattendockteater. Morris var enda barnet på föreställningen som varade i en timme. Vi var lite oroliga för att han skulle trötta på 2 minuter men han satt som blickstilla och tittade förundrat genom hela föreställningen.

img_5593.jpg
Hanois berömda vattendockteater med levande sång och musik.

5 reaktioner till “6 månader i Asien med en bebis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.