En vecka i Kap Verde

  • Resmål: Santa Maria, Sal, Kap Verde
  • Tidpunkt: november 2016
  • Reselängd: 1 vecka
  • Ålder på barnen: 3 och 6 år

För att inte hösten skulle bli så lång och mörk bestämde vi oss för att göra ett break och åka till solen en vecka. Som vanligt började vi att söka brett men fastnade ganska snart för Kap Verde. Och efter att vi återfunnit Kap Verde i topp tre på en lista över länder för etiskt resande så var det hela klart. Varmt, skönt och inte så mycket tidsomställning (-2 tim). Jag jobbar oftast ganska intensivt i december, januari och februari så jag behövde ladda med sol och familjen. Efter lite letande efter regulärflyg (väldigt dyrt och väldigt dåliga flygtider) så gav vi upp och bokade en charterresa med Tui. Just charterpaket hör inte till vanligheten när familjen Lif reser men nu har vi provar på det också.

Första kvällen begav vi oss ut för att äta på en fiskrestaurang som låg precis vid piren i Santa Maria. Morris frossade i skaldjur, Roger och jag åt tonfisk medan Rufus beställde sin specialitet pasta med pasta. På väg tillbaka till hotellet började Roger må dåligt och väl framme satte hans sig i soffan, högröd i ansiktet och med en vilopuls på 130. Jag började göra iordning ungarna för natten men Roger blev inte bättre och vi upptäckte att han fått röda nässelutslag över hela kroppen. Vi började googla. Symptomen stämde klockrent in på histaminförgiftning och efter att vi läst vidare att nästa symptom kunde vara andningssvårigheter så fick Roger snabbt sätta sig i en taxi till närmaste akutmottagning vilken visade sig ligga mindre än 5 minuter bort. Väl där fick han två sprutor i rumpan med antihistamin och han började snabbt må bättre. Ungarna somnade snabbt mitt i allt men jag var glad när han äntligen kom tillbaka. Så ska någon till Santa Maria så hoppa fiskrestaurangen vid piren, den som är blå och vit och man kan sitta både på över- och undervåningen.

Vi bodde på ett hotell som hette Oasis Salina Sea. Läget på hotellet var jättebra och även rummen. I alla fall efter att vi fått byta då vår AC inte fungerade i det första rummet. Det tog dock två nätter (och dagar) att få hotellet att inse detta trots åtskilliga påpekanden och lika många lovanden att det skulle fixas alternativt redan var fixat. Två väldigt varma nätter. Sen blev vi i alla fall snabbt uppgraderade till ett större rum med havsutsikt men som tyvärr låg rakt över scenen där det var uppträdanden varje kväll. Att bli sövd till tonerna från Grease en kväll och golden hit sås som Stand by me, New York New York, Country roads, Sugar sugar och Big wheels keep on turning en annan, var kanske inte min förhoppning inför resan.

Förutom den första kvällen åt vi väldigt mycket god mat i Santa Maria. Morris var väldigt nöjd då han kunde få skaldjur varje dag. Och Rufus var nöjd med att äta pasta med pasta varje dag. Vi hittade också en glassbar som gjorde himmelskt god mangoglass.

Under veckan blev det väldigt mycket vattenlek. Roger vindsurfade för första gången sedan tonåren och ungarna provade att vågsurfa. Till Rufus hade vi med oss en lite bräda och till Morris hyrde vi en barnbräda. Men skräckblandad förtjusning surfade de som galningar. Många kallsupar men också total lycka när det fick tag på en våg och surfade med. Jag hade tänkt dyka men var tyvärr alldeles för förkyld hela resan. Det får bli nästa gång.

img_8716
Roger vindsurfar.
img_8848
Laddade med sina surfbrädor.
img_8935
Poolen var inte så spännande på hotellet med det bekom inte karate-Rufus.

Utflykt med katamaran

Vi ville gärna komma ut en dag på havet och hade sett olika erbjudanden från researrangörer utanför vårt hotell men när vi såg att Tui hade något som de kallade för familjeutflykt med katamaran så tänkte vi att det nog skulle var kul för ungarna att det fanns med andra barn. Nu blev det ju inte riktigt så eftersom det var noll andra barn med på utflykten men jag tror ändå att hela familjen var nöjd med vår dag. Vi blev upphämtade med buss och åkte upp till hamnstaden Palmeira där vi med gummibåt åkte ut till katamaranen som skulle ta oss med ut en tur längs kusten. Innan vi vände tillbaka blev det också ett snorklingsstopp. Inte helt enkelt då det var rätt vågigt men Morris och jag kämpade på bra. Rufus och Roger körde mer badstopp kring båten. På vägen tillbaka fick vi också en liten dansuppvisning av besättningen.

img_8823
På katamaranen fanns det i alla fall en hel del att klättra omkring på.

Rundtur på ön

En dag hyrde vi bil för att se oss om på ön Sal. Den är inte större än att man hinner runt ett varv på en dag. Självklart finns det mycket mer att upptäcka än vad man hinner på en dag men vi valde ut några stopp vi ville göra. Vi började med att köra upp till Palmeira för att ta ett fika/glass-stopp. Dock hittade vi ingen glass så det blev ett lättare break down hos ungarna men efter lite övertalning och lovande om glass senare på dagen så kunde vi ta oss vidare till det ”Blå ögat” för att se hur havet blev lysande blått i en grotta när solens strålar föll in. När vi kom dit var det en hel del människor redan där men vi ställde oss snällt i kön och svettades i solen. Precis när vi kom fram och det var vår tur att klättra ner så gick solen i moln. Och fast vi satt där och väntade och väntade vill den inte komma fram igen. Men som italienarna bredvid oss konstaterade så kunde vi ju bara titta djupt i våra barns blå ögon i stället. Vi bestämde oss för att åka till öns huvudstad Espargos för lunch. Ingen större lycka där heller för något vidare utbud av restauranger kunde i alla fall inte vi hitta. Vi fick nöja oss med vad vi hittade och vi vuxna blev i alla fall mätta. För ungarna blev det frukt och kex i bilen istället. Sen fortsatte vi vidare för att besöka en saltutvinningsplats inne i en gammal vulkankrater och ta ett dopp i det mycket salta vattnet. Ungarna tyckte det var lite jobbigt att få salt i ögonen men de tyckte det var väldigt kula att använda oss vuxna som båtar. Det var inget problem att ligga och flyta på rygg med två ungar sittandes på magen. Efter vårt bad åkte vi vidare till en strand där vi hade hört att man kunde få se babycitronhajar. Efter lite letande kom vi dit ungefär när alla andra var på väg hem så efter att vi fått på oss badskor kunde vi vada ut och ställa oss alldeles stilla. Och efter ett tag så fick vi syn på de nyfikna småhajarna. Det var bra träning för ungarna att stå helt stilla för började vi plaska så försvann de direkt. På väg hem stannade vi till för att ta oss i dopp i havet (och få bort lite av saltet som satt kvar i allas hår). Vi hittade en fantastisk strand där vi var i stort sett själva. Barnen lekte i vågorna och vi njöt av den fantastiska solnedgången.

img_8767
Pedra da Lume – saltutvinning.

img_8805

Sammantaget var hela familjen väldigt nöjda med vår resa. En vecka räckte även om man som alltid gärna hade stannat lite längre. Vi badade, lekte och njöt av god mat. Och efter att ha ätit frukost och lunch två dagar på hotellet var vi fortsatt övertygande om att all-inklusive inte är något för familjen Lif.

10 reaktioner till “En vecka i Kap Verde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.